Minut ćutanja za 41 ubijenu ženu u Srbiji

Izvor: juGmedia, 09.Dec.2013, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minut ćutanja za 41 ubijenu ženu u Srbiji

LESKOVAC – Četrdeset i jednoj ubijenoj ženi u porodičnim nasiljima u Srbiji tokom 2013. godine danas je, minutom ćutanja i bacanjem karanfila u Veternicu, odata pošta u Leskovcu.

Aktivistkinje organizacije “Žene za mir” i Odbora za rodnu ravnopravnost grada Leskovca izvele su performans “Minut ćutanja za ubijene žene“.

One su na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra položile karanfile pored ispisanih imena žrtava nasilja. „Imena sa brojem >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << godina žrtava poređale smo u krug,  simbol jednakosti“, kazala je aktivistkinja „Žene za mir“ Maja Dimitrijević.

Imena ubijenih žena našla su se i na balonima koji su nakon odate pošte pušteni ka nebu, a karanfili su sa mosta bačeni u Veternicu.

“Apelujemo na državne organe i lokalne vlasti da poštuju  Međunarodnu konveciju o sprečavanju nasilja nad ženama. Ova brojka je stravična i dokaz da svako nasilje rađa nova  nasilja”, apelovala je Dimitrijevićeva.

Performans “Minut ćutanja za ubijene žene” je deo svetske  kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta.

(Kraj) mil
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.