Masovni protest malinara u Lebanu, u Leskovcu nekoliko desetina

Izvor: juGmedia, 13.Jun.2017, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovni protest malinara u Lebanu, u Leskovcu nekoliko desetina

Proizvođači malina u Lebanu i Leskovcu protestovali su danas i večeras zbog niskih otkupnih cena “crvenog zlata”, koje trenutno iznose 120 dinara po kilogramu.

Skup u Lebanu bio je masovniji i održan je u sali Skupštine opštine, gde su malinari rekli da se  osećaju iznevereno zbog monopolskog položaja hladnjačara u Jablaničkom okrugu, koji im diktiraju neravnopravne uslove otkupa.

Sa današnjeg protesta u Lebanu upućen je zahtev i zauzet stav za >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << jednak tretman svih proizvođača malina na teritoriji cele Srbije.

Kako stroji u saopštenju prosleđenom iz lokalne samouprave, malinari iz lebanskog kraja traže da cena od 120 dinara, s kojom se izašlo u Srbiji, bude akontna a da se konačni obračun vrši na kraju berbe po cenama koje važe tog momenta na tržištu.

Ovakvi uslovi važe za sve proizvođače u Srbiji osim za proizvođače u Južnoj Srbiji, kod kojih se vrši dnevni obračun. Tim postupkom malinari iz ovog kraja bivaju oštećeni za milionske sume novca. Zbog svega navedenog tražimo hitno uključivanje predstavnika malinara iz Jablaničkog okruga, u pregovarački tim Vlade RS sa vlasnicima hladnjača. Opština Lebane staje u zaštitu malinara i očekuje pozitivan ishod zahteva”, navodi se u saopštenju.

Za razliku od lebanskih, leskovački malinari su se podelili, a iz lokalne samouprave nije stigao nikakav glas.

Protest je na neki način počeo danas oko podneva kada je iz Vladičinog Hana stiglo tridesetak proizvođača malina, kako bi se prodružilo Leskovčanima, ali neko od malinara ih je ubedio da protesta neće biti te da je protest kontraproduktivan, pa su se hanski malinari posle nekoliko sati lutanja po centru grada na Veternici vratili svojim kućama.

Oko 20 časova u centru Leskovca se ipak na prijavljenom skupu okupilo oko 50 ovdašnjih malinara i nakon kratkog dogovora rešilo da se protest nastavi sutra uveče od 19,30 do 20,30 sati, ali da on istovremeno bude i radni.

Pokušaćemo da izaberemo svoje predstavnike iz svih opština Jablaničkog okruga i da napravimo udruženje kako bi dalje delovali”, kazao je Jugmedii Dragan Stojiljković iz Leskovca.

Leskovački malinari će se okupljati na lokaciji bivšeg preduzeća “Jugekspres”.

Pobuna zbog niske otkupne cene malina počela je, zapravo, u leskovačkom kraju pre dva dana u Donjem Sinkovcu kod Leskovca, gde je skupu prisustvovalo više od 100 malinara.

Jedini način da se izborimo sa niskom cenom, otkupljivačima i prerađivačima je da osnujemo udruženje, pa smo tim povodom zakazali novi sastanak za 18. jun u 12 časova”, kaže Miloš Živković, dodajući da bi protesti u ovom trenutku bili kontraproduktivni.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Malinari dižu ruke, besni zbog cene i berača

Izvor: B92, 13.Jun.2017

Proizvođači malina su prekinuli tek započetu berbu zbog najavljene cene od 120 dinara za kilogram malina i nedostatka sezonskih berača...Malinara protestuju u Bojniku, Vučju, Surdulilci, Vladičinom Hanu i Leskovcu...Dok hladnjačari i otkupljivači nude manje od evra, na leskovačkim pijacama potpuno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.