Makedonci ukrali leskovački ajvar, pa ga prodaju u SAD!

Izvor: Večernje novosti, 05.Nov.2014, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonci ukrali leskovački ajvar, pa ga prodaju u SAD!

LESKOVAC - Udruženje „Leskovački ajvar“ i Regionalna privredna komora Leskovac (RPKL) tužiće Međunarodnom sudu u Ženevi proizvođača ajvara iz Đevđelije jer je ukrao i falsifikovao zaštićeni istoimeni brend. Kako tvrde u asocijaciji privrednika juga Srbije, proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom i međunarodnim sertifikatom iz Lisabona se prodaje u pojedinim >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << marketima u Čikagu. Delegacija leskovačke lokalne samouprave i ovdašnjih privrednika je, prilikom nedavnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, bila šokirana kada je u rafovima nekoliko prodavnica u Čikagu videla tegle „leskovačkog ajvara“ proizvedenog u Makedoniji. - Na teglama je velika nalepnica sa imenom leskovačkog i srpskog brenda, dok je sitnim slovima, skoro da se i ne vidi, ispisano ime proizvođača iz Đevđelije. U zaštitu geografskog porekla uložili smo mnogo vremena i novca i nedopustivo je da se neko na ovaj način poigrava našim proizvodom koji smo brendirali - priča Goran Jović, predsednik RPKL. On pojašnjava da su informaciju da se „leskovački ajvar“ može kupiti u Americi dobili od naših iseljenika koji nisu proveravali ime proizvođača. Tegla lažnog ajvara, inače, košta četiri dolara. - Nismo mogli da verujemo da se neko na tako beskrupulozan način poigrao našim brendom i zbog toga ćemo zatražiti pravičnu nadoknadu i naravno zabranu daljeg falsifikovanja - kazao je Jović. Lažnjak iz Makedonije U Udruženju „Leskovački ajvar“ objašnjavaju da postoji elaborat o recepturi po kojoj se sprema ajvar od paprike sa ovog područja i naglašavaju da to može da se čini samo uz njihovu i saglasnost RPKL. SVETSKI PRIZNAT LESKOVAČKI ajvar je dobio međunarodni sertifikat 2011. kada je prodato 30.000 tegli ove zimnice. Prema podacima RPKL ove godine je proizvedeno pola miliona tegli, a očekivanja su da će naredne sezone taj broj biti udvostručen. STIŽE I SPRŽA U ASOCIJACIJI privrednika najavljuju da će krajem ovog meseca predstaviti spržu kao novi leskovački brend. Pored već zaštićenog roštilj mesa, planiraju i zaštitu geografskog porekla još tri proizvoda spravljenih od voća odnosno povrća sa ovog područja.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Falsifikovali leskovački ajvar

Izvor: B92, 05.Nov.2014

Kompanija iz Đevđelije u Americi ponudila falsifikovan a zaštićen proizvod. Uskoro tužba Međunarodnom sudu u Ženevi. Tegle kupljene u Čikagu, pišu Novosti...Udruženje "Leskovački ajvar“ i Regionalna privredna komora Leskovac (RPKL) tužiće Međunarodnom sudu u Ženevi proizvođača ajvara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.