Leskovac, grad sa malim brojem saobraćajnih nezgoda

Izvor: JuznaSrbija.info, 06.Avg.2017, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac, grad sa malim brojem saobraćajnih nezgoda

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije prezentovala je ovih dana analizu stanja bezbednosti saobraćaja za 161 lokalnu samoupravu u Srbiji za period od 2012. do 2016. godine. Analiza je izvršena na osnovu podataka o saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile u ovom periodu i rezultata istraživanja indikatora bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji u 2016. godini.

Ukupan broj nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama u odnosu na broj stanovnika, svrstava >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << grad Leskovac u kategoriju lokalnih samouprava sa niskim stepenom ugroženosti stanovništva u drumskom saobraćaju u 2016. godini, sa trendom smanjenja rizika u odnosu na 2015. godinu.

U periodu od 2012. do 2016. godine na teritoriji grada Leskovca registrovano je 1769 saobraćajnih nezgoda, u kojima su povređena 1352 lica, a poginulo ukupno 49 lica.

Procenat nastradalih lica u odnosu na kategoriju vozila i svojstvo učešća: vozači i putnici u putničkim automobilima - 24%, biciklisti - 24%, pešaci - 19%, lica u saobraćajnim nezgodama sa teretnim vozilima - 18%, motociklisti i mopedisti - 8%, lica u saobraćajnim nezgodama sa traktorim - 7%.

Procenat nastradalih lica prema starosnim grupama: lica starosti preko 65 godina - 26%, lica starosti 46-64 godine - 26%, lica starosti 31-45 godina - 22%, lica starosti 15-30 godina - 21%, lica starosti   0-14 godine -   5%.

Činjenice i zaključci proizašli iz ovih analiza biće smernice za identifikaciju problema stradanja stanovništva u saobraćajnim nezgodama, za planiranje drugih detaljnijih istraživanja i budućih aktivnosti svih subjekata na teritoriji našeg grada u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja.

Kompletan izveštaj o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Leskovca za pomenuti period možete pogledati na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja:  http://www.abs.gov.rs/statistika-lokalne-samouprave

 U Savetu za bezbednost grada Leskovca ističu da su letnji meseci, odnosno jul i avgust, meseci sa veoma izraženim stradanjem u saobraćaju. Razlozi za ovakvo stanje su, prema njihovim rečima, pre svega umor i pad koncentracije učesnika u saobraćaju koji su putovali na dužim relacijama.

„Ne dozvolite da vam se godišnji odmori pretvore u pakao. Dobro planirajte svoje putovanje. Na put krenite naspavani, odmorni i zdravi. Na svaka dva sata vožnje, odmarate najmanje 15 minuta. U toku vožnje što češće pijete vodu. Klima uređaj koristite tako da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu bude do 7°C.   Izbegavate vožnju noću.  Ukoliko se ipak odlučite za vožnju noću, kada osetite prve znake umora, zaustavite se na odmorištu ili benzinskoj stanici, napravite pauzu i odspavajte. Zapamtite, jedini pravi lek za umor i pospanost je odmaranje i normalan san – poručuje zamenik predsednik Saveta Branislav Đorđević.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.