Izvor: RTS, 04.Feb.2022, 16:44

Leskovac: Blokada 46 računa seoskih mesnih zajednica

Računi 46 mesnih zajednica na teritoriji grada Leskovca godinama su u blokadi. Pojedinačni dugovi, uglavnom za uličnu rasvetu, dostigli su 8 miliona dinara, zbog čega se u ovim selima ništa nije preduzimalo. Ipak, čini se da će dugogodišnji problem biti rešen.
Prostrano, neveliko, smešteno kraj auto-puta i Južne Morave, sa lepo uređenim višespratnicama i dvorištima Zloćudovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je selo vrednih povrtara i preduzetnika. Godinama strpljivo čekaju ulaganja.
"Najpre most bi trebao da se uradi za igralište, put da se poveže od Zloćudova do sela Badince", kaže Dragoljub Dimitrijević, meštatin Zloćudova.
 
Zbog duga od 830 hiljada dinara račun ove mesne zajednice u blokadi je 1442 dana. Kažu skršenih ruku nismo sedeli. Napravili su privremeni most, okrečili mesnu zajednicu, zasadili drveće. Veće investicije sami ne mogu, a ideje za lepše selo naviru.
Milan Dimitrijević, predsednik MZ Zloćudovo o tome kaže: „Da usmerimo fokus na uređenje atarskih puteva, poboljšanje života mladih, ali bismo fokus stavili i na očuvanje i zaštitu životne sredine."
Vinarce deli sudbunu većine leskovačkih sela. Ključni problem je kanalizacija. Ali ogromno, razuđeno mesto sa više od 2000 stanovnika gotovo je bez asfalta.
„To su putevi, putevi koji povezuju kuće, različite delove naselja, ali i koji vode do poljoprivrednih gazdinstava", kaže Vladimir Petković, meštanin Vinarca.
Mesna zajednica u blokadi je od 2008. Dug od 3 miliona dinara vezao im je ruke. Sa radošću su dočekali deblokadu.
„Kao Savet Mesnih zajednica možemo da raspolažemo sredstvima i donosimo sami odluke o trošenju i finansiranju nekih važnih projekata", navodi Katarina Marjanović, predsednica MZ Vinarce.
Ogroman problem nasleđen je iz 2002. Krajem prošle godine deblokirano je 10 mesnih zajednica. Ovih dana za 29 izdvojeno je 44 miliona dinara. Sve će biti rešeno do kraja meseca.
„Taj proces traje sigurno jedno petnaestak dana dok se svi računi očiste, nakon toga će morati da usvoje nove finansijske planove, uz saglasnost gradskog veća moći će da konačno budu i te MZ prohodne i da od tih minimalnih sredstava koja dobijaju nešto iskoriste i urade na terenu", kaže Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove grada Leskovca.
Grad Leskovac je najrazuđenija teritorija sa 144 naseljena mesta. Za redovno finansiranje mesnih zajednica ove godine planirano je 44 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Leskovac: Blokada 46 računa seoskih mesnih zajednica

Izvor: B92, 04.Feb.2022

Računi 46 mesnih zajednica na teritoriji grada Leskovca godinama su u blokadi.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.