Lakše i brže prijavljivanje sezonskih radnika

Izvor: RTS, 12.Mar.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše i brže prijavljivanje sezonskih radnika

U Užicu je, u organzaciji Republičke privredne komore, NALED-a, GIZ-a i nadležnih ministarstava održana obuka za korišćenje portala www.sezonskiradnici.rs. Obuka je namenjena zaposlenima u lokalnim samoupravma i poljoprivrednim proizvođačima koji angažuju sezonske radnike.
Dok su sezonski radnici angažovani tokom januara u delu Vojvodine i okolini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Leskovca, a prijavljivani putem portala szonski radnici već ostvarili prava iz invalidskog, penzionog i zdravstvenog osiguranja, proizvodđači malina iz užičkog kraja, neupućeni su i da je donet Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika.
"Mi kao Udruženje nismo uopšte bili obavešteni o izradi ovog zakona, ovaj zakon je katastrofalan, pogotovu u malinarstvu", kaže Milan Đukić, predsednik Saveza udruženja "Srpska malina".
"Samo je radnik zaštićen, mi ništa, ako je kaže bio do 10 sati, ili iza toga, pa ga odjaviš, dužan si da mu isplatiš celu dnevnicu da ide, drugo, ako nisi zadovoljan posle nekoliko dana isplati ga pa on može da ide", navodi Radovan Lukić poljoprivrednik iz Trešnjevice kod Arilja.
"Ništa nema što štiti mene kao čoveka koji sam tu malinu spremio za berbu, donio je do berbe i treba da berem, ništa me ne štiti, samo problemi", žali se Milija Poledica, poljoprivrednik iz Trešnjevice kod Arilja.

Sve primedbe predstavnici NALED-a, preneće zakonodavcu, istakavši prednosti novog Zakona kako bi se i rad na poljoprivredi uveo u legalne tokove.
"Ovim se zakonom teži pojednostavljenju registracije radnika, imajući u vidu da je do sada za prijavu sezonskih radnika bilo potrebno oko 5 sati mesečno, a primena ovog zakona omogućava prijavu radnika za svega nekoliko minuta, da mogu da koriste svoja prava iz penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osigranja, a da poslodavci legalno posluju", objašnjava Dušan Radovanović iz NALED-a.
U ovdašnjim malinjacima počeli su prolećni radovi za koje je sve teže naći radnike, kažu proizvođači, dodajući i da im novi Zakon, a ni portal, neće biti od velike pomoći.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sombor: Poziv poslodavcima u oblasti poljoprivrede na obuku

Izvor: 025info.rs, 13.Mar.2019, 09:47

NALED uz podršku Nemačke razvojne saradnje i u saradnji sa resornim ministarstvima sprovodi projekat „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ u okviru kojeg se organizuju obuke za korišćenje portala  www.sezonskiradnici.gov.rs  namenjene prvenstveno zaposlenima u servisnim centrima...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.