Izvor: JUGpress.com, 14.Jul.2020, 10:20

Kvalitet višnje, zbog velikih padavina, bio slabiji

LESKOVAC

Višnja u Jablaničkom okrugu je rasprostranjena na oko 1700 ha a u ovu cifru ulaze intezivi i ekstezivni zasadi. Višnja je ovo svoje dominatno mesto u strukturi voćarstva u dobrom delu učinila lakim umnožavanjem a time i brzim širenjem. Proizvodna godina se razlikuje u zavisnost od vremenskih prilika. Kvalitet višnje je u predhodnim periodu unazad nekoliko godina bio zadovoljavaljući, ali ove godine zbog velike vlažnosti i učestalih padavina, je slabiji, došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je do pucanje plodova i pojave truleži na oštećenom delu ploda, što je umanjili kvalitet višnje ove godine.

Prinos ove godine je zadovoljavajući, ali je gustina plodova doprinela slabijem osunčavanju i umanjenju organoleptičkih osobina plodova a time i kvalitet plodova.

Ovakvi vremenski uslovi su rezultat globalne promene vremenskih prilika, pa prilikom planiranje proizvodnje za narednu godinu moraju da se ovi problemi obuhvate i rešavaju na vreme.

To obuhvata adekvatnu negu u pogledu zaštite, dopunske i folijarne prihrane u cilju stvaranja čvrstine kod plodova i izbegavanje ovih štetnih posledica.

Savetodac iz bvoćarstva i vinogradarstva Aleksandar Mitić

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.