Izvor: JUGpress.com, 02.Jun.2022, 23:21

Koncert fado i flamenko muzike Tamare Jokić

LESKOVAC

U organizaciji Leskovačkog kulturnog centra održan koncert fado i flamenko muzike jednog od najboljih ženskih vokala u Srbiji, Tamare Jokić.

Nakon veoma uspešnog koncerta u Kolarčevoj zadužbini, Tamara je uz pratnju gitariste Dušana Popovića Lipovca, ujedino i promovisala svoj prvi CD pod nazivom „Transibérica“, koji je objavila producentska kuća Sony Portugal. Fado i flamenko je muzika >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koja nije mnogo popularna i poznata na ovom prostoru, a Tamara Jokić kaže da ona uvek priča da, iako je to muzika druge kulture, drugog jezika, nije zbog toga mnogo bliska nama, ali je jako slična našem sentimentu, naše balkanske muzike, sevdahu, tradicionalnoj srpskoj muziki, ne po jeziku i poruci, ali svakako po emociji.

„To je ono što i mene privlači toj muzici, ta emotivnost melodije, svečani pristup muzici koji neguje i reč i melodiju i harmoniju i od toga pravi jednu prelepu kombinaciju. Što se tiče samog jezika, tu imamo portugalski i španski i neko ko ne govori ove jezike svakako ne može da razume o čemu se peva, ali po melodiji i emociji može da se razume da li je to patnja, sreća, da li se peva o nekom gubitku, iščekivanju, nadi, iz tih emotivnih redova se može isčitati o čemu se radi.“

Što se publike koja dolazi na njene koncerte tiče, radi se o istim ljudima koji na sledećem koncertu dovode neke nove ljude.

„To je jako dobar pokazatelj. Na koncertu u Kolarcu je bila puna sala, bilo je ljudi koji su plakali, pa čak i oni koji ne razumeju tekstove su se sa tim jako emotivno povezali. Inače, ja ne znam šta je mene privuklo ovoj muzici. Imala sam sedam godina kada sam prvi put čula flamenko, a sa 11, 12 sam čula fado i odmah sam se zalepila za to. Tada nisam govorila ni španski ni portugalski tečno kao sada, ali me je to nekako privuklo sebi. Vremenom, kako sam učila pesme, sve više slušala tu vrstu muzike, a na kraju sam upisala Filološki fakultet i studirala španski i portugalski jezik. Znači, muzika me je odvela ka tome, pre nego što sam otišla na Berkli u Americi.“

Tamara Jokić je nakon završetka master studija španskog i portugalskog jezika u Beogradu dobila stipendiju najprestižnijeg svetskog muzičkog koledža Berkli gde je uspešno diplomirala i ostvarila saradnju sa mnogim svetskim muzičarima od kojih bi izdvojili španskog kompozitora i gitaristu Havijera Limona, dobitnika 10 Gremi nagrada i kompozitora i producenta Diogo Klementea iz Portugala.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.