Ko kaže/ laže da od zemlje nema leba?

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2014, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko kaže/ laže da od zemlje nema 'leba?

Ko vam kaže da od poljoprivrede ne može da se živi u Srbiji taj ili laže vas ili sebe. Da je tako dokazuje selo Donja Lakošnica, udaljeno šest kilometara od Leskovca. Selo ima 1.300 duša i skoro svi žive od domaće sorte paprike "kozji rog", zbog čega je mesto dobilo nadimak "prestonica paprike". Slično je i u leskovačkom selu Brestovac, gde se od domaće paprike pravi originalni leskovački ajvar.

 

Svako dete, svaka baba, svaki sirotan nadničar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << svaki muškarac u Donjoj Lakošnici ovih dana zna šta mu je činiti - ubrati papriku, dovesti je do dvorišta, nanizati na kanape i okačiti na ambare da se suši.

 

Radovi su uveliko u toku, a selo je počelo da se crveni i opravdava naziv "prestonica paprike". Njihova tucana paprika posebno je cenjena među mesarima jer daje jarko crvenu boju. Svako domaćinstvo u selu prosečno proizvede tri do četiri tone mlevene paprike godišnje. Problema sa prodajom nemaju, ali imaju sa falsifikatima koji se pojavljuju na pijacama, zbog čega su rešili da zaštite geografsko poreklo svog proizvoda.

  Stevica Marković u svom dvorištu meša ajvar u velikom kazanu

Fotografije koje su nam stigle iz Donje Lakošnice pokazuju onu stranu Srbije na koju su mnogi zaboravili da postoji. Vredni i marljivi ljudi, porodica na okupu, sinovi, snaje i svekrve zajedno na traktoru, manja deca sa bakama i dekama ispod čardaka nižu papriku, veća deca po dvorištu guraju kolica. Na njivama se ubrzano bere i ne pita ko je ko, koliko ima i što mu je koža tamnija.

 

Da se od vrednog i poštenog rada i domaćih proizvoda može živeti pokazuje još jedno leskovačko selo - Brestovac. Tamo se od paprike pravi originalni leskovački ajvar. Porodica Stevice Markovića od toga je napravila porodični biznis. Članovi su udruženja proizvođaca domaćeg ajvara iz Leskovca, a svoj proizvod uglavnom prodaju po Nišu i Leskovcu, gde se za teglicu ajvara plaća 500 dinara.

 

Zato, kada vam neko sledeći put kaže kako nema posla i nema šta da jede podsetite ga ne to koliko ari zaparložene dedovine ima. Takvih je mnogo, ali su zaboravili šta je motika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.