Izvor: JUGpress.com, 11.Jul.2020, 13:10

Kad je Leskovac bio. . . Gde su sahranjivani Leskovčani

LESKOVAC

Ono što se manje zna ali i oni koji to znaju redje ili nikako ne spominju je da je kod Rudarske crkve groblje ,gde su sahranjivani Leskovčani iz južnog i istočnog dela Leskovca. Pokojni profesor Jovan Jovanović mi je ispričao da je kroz severno leskovačko polje, čuveno po tome što se tu sadio duvan – bio kaldrmisan put kojim su išla kola sa umrlim do RUdarskog groblja.Iz severnog i zapadnog dela grada umrli su sahranjivani na groblju u Donje Stopanje….Svojevremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sam tadašnjem predsedniku opštine spomenuo da bi bilo dobro da se groblje gde su sahranjivani Leskovčani očisti od šipražja, polegli spomebnici vrate na mesto i prepišu natpisi na spomenicima .. Ali, on me očigledno nije niti slušao niti čuo jer to ni do današnjeg dana nije uradjeno.. . Važno je da smo na prostoru Svetoilijskog parka zarad IDEOLOGIJE nabacali one granitne kamenčine i tako upropastili park – nekadašnje omiljeno izletište Leskovčana i uništili spomenik kralju Aleksandru u parku Devet Jugovića koga su OSLOBODIOCI označili kao najvećeg narodnog neprijatelja Srpskog narioda.. Da ne poverujete…!

POP DJORDJE IZ SIRCIN SOKAK U DONJO STOPANJE

Smo što prođe Sveti Nikola ufati mrzlo i tkoj cel januar. Pop Đorđe Đorđević, paroh u selo Donjo Stopanje drži službu na Božić u crkvu kd naiđoše Turci i kd videše da pop drži službu izvedoše ga iz crkvu i nateraše ga da dvanaes put pregazi reku Jablanicu na tam i na ovam. Ondk ga tkoj promzlog i iznemoglog ostaviše na obalu. Turci kd otidoše seljaci odnesoše popa Đorđu da ga ugrejev i povrnev od premrzlotine – napuniše korito ss vruću vodu i turiše ga u korito i pop Đorđe mestom da se povrne – umre od onuj vruću vodu. I seljaci ga saraniše u crkvu u Donjo Stopanje pored oltar i grob mu je i sg tuj uz oltar.

Pop Đorđe Đorđević kuću napravi u Murdžu malu na sm ćoš od Sirćino sokače, žena Smiljka, deca Vaska, Tana i Sanda. Tana se odade za Jovana Timića Bkma, a Sanda za nikoga Mladena u Niš. Vaska prizeti trgovca Proku Cvetkovića, deca Dragutin – Gutka, Todor, Đorđe, Živka i Dina. Đorđe je bija kafedžija u Vranjsku banju, a Dragutin Gutka i Todor otvoriše šustersku radnju i dadoše vu ime: ,,Kod Bosanca”. Po toj gim i ostade nadimak – Bosanci. Kuća na pop Đorđu ss čardak – gore sobe ko u konak, a dole bakalnica.

KADA POGLEDATE FOTOGRAFIJE

DOLE ZAPITAJTE SE ILI ZAPITAJMO SE – AKO MI NE POŠTUJEMO SVOJE PRETKE DA LI SMEMO DA OČEKUJEMO DA NAŠI POTOMCI POŠTUJU NAS…

FOTOGRAFIJE RUDARSKOG GROBLJA DOLE NAČINIO JE DRAGAN DUNDJEROVIĆ

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.