Još se ne zna uzrok epidemije salmonele u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 02.Nov.2016, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još se ne zna uzrok epidemije salmonele u Leskovcu

Većina dece koja su boravila u leskovačkim vrtićima dobila su salmonelu kontaktom, dok u uzorcima hrane iz Centralne kuhinje nije pronađena ova bakterija. Zavod za javno zdravlje i dalje ispituje uzrok epidemije, a petoro mališana su "nosioci" bakterije. 

Salmonela je registrovana kod ukupno 24 dece, a najveći broj obolelih je, kažu u Zavodu, u vrtiću "Lane" gde salmonelu ima 10 dece i još 5 “nosioca” bakterije.

U obdaništu "1001 radost" >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je zaraženo 6 dece, po 3 je obolelo u "Cicibanu" i "Kolibriju", dok su u vrtiću "Cvrčak" obolela 2 mališana. Ispituje se veliki broj uzoraka; Foto: D. M.

Kontaktni put prenosa, kaže direktorka Zavoda Aleksandra Nikolić, pretpostavljen je na osnovu dosadašnjih epidemioloških ispitivanja i dobijenih laboratorijskih podataka.

U daljem ispitivanju videćemo da li se radi o direktnom kontaktu među decom ili o nekom drugom putu prenosa. Kontakti među decom su se ostvarivali i vikendom na rođendanskim proslavama gde je, na primer, jedno obolelo dete bilo na 3 rođendana za jedan vikend - ističe direktorka Zavoda.

U uzrocima hrane koji su uzeti 28. oktobra iz Centralne kuhinje nije izolovana salmonela, a još uvek se čeka na rezultate sirovina.

Salmonela nije izolovana ni u uzrocima 96 briseva uzetih sa radnih površina, oprema, pribora i ruku zaposlenih, a čeka se na rezultate još 3 brisa.

U igraonicama su, dodaju, uzeli 39, a u vrtićima 57 uzoraka.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.