Izmišljali popravke zuba školskoj deci

Izvor: Blic, 13.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmišljali popravke zuba školskoj deci

LESKOVAC - Bura zbog prikazivanja lažnih pacijenata radi uvećanja plata stomatologa koji rade po normi, u Leskovcu na stišava. Nakon višemesečne istrage policije, Opštinsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv 12 lekara iz Doma zdravlja za koje se sumnja da su izvršili produženo krivično delo prevare u službi, a protiv dva stomatologa sa Odeljenja dečje stomatologije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gordane S. i Marine N., podignute su optužnice za falsifikovanje službenih isprava.

I to nije kraj, budući da se u tužilaštvu proveravaju navodi iz krivičnih prijava policije i rukovodstva Doma zdravlja za ista dela još za petnaestak lekara u Domu zdravlja i ambulanti u Vučju i Brestovcu i petoro dečjih lekara. Dok su stomatolozi u Domu zdravlja prikazivanjem usluga koje se po zakonu ne naplaćuju od pacijenata, već od Zavoda za zdravstveno osiguranje, obezbeđivali sebi dobre plate, oni iz Dečjeg dispanzera pokušali su da podmire neophodne normative o broju preventivnih pregleda po školama.

- Dečji stomatolozi su upisivali u kartone da su određenih dana vršili sistematske preglede u školama, a istraga je utvrdila da se tih dana nisu pojavili u školama, niti su deca bila na pregledu u Dečjem dispanzeru. Istina je da su pregledi zaista odrađeni, ali da su prebacivani na druge datume kako bi se, verovatno, ispoštovali zakonski normativi i norme - rečeno je „Blicu" u tužilaštvu.

O lažnom prikazivanju pacijenata počelo je da se šuška kada je leskovačkim zubarima u Domu zdravlja pre dve godine uvedena norma, ali se točak zavrteo kada su ovdašnjoj filijali Zavoda za zdravstveno osiguranje počele krajem prošle godine da stižu fakture sa enormnim iznosima iz Doma zdravlja. Reč je o fakturama za navodno lečenje trudnica, porodilja, pacijenata mlađih od 18 godina, i o hitnim slučajevima. Tako je, na primer, u junu prošle godine za usluge tim pacijentima fakturisano 1,3 miliona, a u decembru 3,2 miliona dinara, tri puta više od ukupnog platnog fonda za 176 stomatoloških lekara i sestara u Domu zdravlja.

- Meni je bilo sumnjivo i ranije jer sam s jedne strane gledao prazne stomatološke čekaonice, a s druge video da neki od lekara primaju dobre plate. Jedan od njih jednog meseca obračunao je svega osam hiljada, a za besplatne usluge fakturisao Zavodu 140.000 dinara. Kada se na to odbiju porezi, on je, kao i mnoge njegove kolege, zaradio platu od 60.000 do 70.000 dinara - objašnjava direktor Doma zdravlja Nebojša Dimitrijević.

- Bili smo zapanjeni kada nam je najmanje stotinak pacijenata, čija su imena upisana u knjigu protokola bolesnika i u stomatološke kartone, reklo da poslednjih pet godina nisu kročili u naše ordinacije. Jednom broju trudnica su ovde, navodno, vađeni zubi baš na dan kada su se porodile - objašnjava Dimitrijević.

„Opravdanje" za krađu

Jedan od osumnjičenih stomatologa iz Doma zdravlja rekao je „Blicu" da su ih starije kolege i država prisilili na lažno prikazivanje pacijenata.

- Mnogi od mojih kolega imaju neprijavljene privatne ordinacije kod kuće pa nisu marile za niske plate, a ja sam živeo sa zaradom od desetak hiljada dinara jer su ovde opustele čekaonice - kaže ovaj stomatolog i dodaje da čistačice u Domu zdravlja primaju veće plate od stomatologa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.