Iz leskovačke “Pijace” otišlo 14 radnika uz otpremnine

Izvor: JUGpress.com, 04.Jul.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz leskovačke “Pijace” otišlo 14 radnika uz otpremnine

LESKOVAC

Sa otpemninama u iznosu od 430 do 720.000 dinara javno preduzeće „Pijaca“ sredinom juna a dobrovoljno je napustilo 14 radnika.

„Prekomerno zapošljavanje u prethodnom periodu kamen oko vrata i izlazak iz krize moguć je samo smanjenjem broja radnika na 100“ , kaže direktor Zoran Milošević, i ističe da „Pijaca“ to ne može učiniti bez podrške lokalne samouprave

Što se finansijske konstrukcije tiče, izvršena je pozajmica od JKP >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << „Toplana“ u iznosu od 7 miliona dinara, uz obavezu da sredstva budu vraćena do kraja kalendarske godine.

„Mislim da ćemo to moći da ispoštujemo, s obzirom da imamo otvorenu kreditnu liniju od 5 miliona dinara, a ako bude trebalo, to ćemo aktivirati. Očekujemo da će se efekti ovog smanjenja broja radnika pokazati za šest meseci, jer će izdavajanja za zarade na mesečnom nivou biti manja za milion dinara, kaže direktor ovog preduzeća Zoran Milošević.

„Međutim, dodaje Milošević, krucijalni problem ove firme je prekomerno zapošljavanje. Samo posednja tri direktora zaposlila su preko 60 radnika. Firma koja ima 85 posto učešća zarada u ukupnom prihodu osuđena je na propast. Borimo se i nismo u blokadi, ali jako je teško, zarade već kasne šest meseci. Ovih dana vratićemo kredit od 5 miliona dinara.

Sa odlaskom 14 dobrovoljaca i još jednim odlaskom u penziju, koji se očekuje u junu, „Pijaca“ će imati 121 upošljenika. Milošević ističe da je i to previše, i da bi optimalan broj radnika za ovo preduzeće bio 100. I ukoliko bude još dorovoljaca za odlazak, neće biti sredstava za isplatu otpremnina. Rešenje bi svakako bilo u proglašenju tehnoloških viškova, ali ni to nije izvodljivo upravo zbog nedostatka sredstava.

Milošević takođe ističe da „Pijaca“ nema mogućnosti za proširenje delatnosti, kako bi se došlo do dodatnih prihoda. Pokušalo se sa ugostiteljsokom delatnošću, ali je su finansijski efiekti bili jako loši. On naglašava da je jedino rešenje za spas ove firme smanjenje broja zaposlenih, ali da se to ne može sprovesti bez podrške lokalne samourave.

U ovom javnom preduzeću se nadaju da će nova pijaca u ulici Kralja Petra Prvog biti uskoro završena. Najpre se očekuje sednica Skupštine na kojoj će biti usvojeni izveštaji o radu javnih preduzeća, a onda i rebalans budžeta kojim bi se predvidela nabavka novih tezgi. Međutim, početak rada nove pijace biće jako značajan za grad i građane, ali neće bitno uticati na poboljšanje finansjiskog položaja ove firme, jer se radi o istom broju tezgi koji se sada nalazi na prostoru bivše kineske pijace. Naime, uklanjanjem stare pijace mesečni prihodi ovog javnog preduzeća samnjeni su za oko 300.000 do 400.000 na mesečnom nivou.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.