Hidrocentrala Vučje duže od veka proizvodi struju [video]

Izvor: JužneVesti.com, 01.Jun.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hidrocentrala "Vučje" duže od veka proizvodi struju [video]

Svega 26 godina nakon oslobođena od Turaka, nadomak Leskovca počela je sa radom hidroelektrana koja od 1903. do danas kontinuirano napaja strujom elektro-mreže Srbije.

Ono što ovu hidrocentralu, drugu izgrađenu u Srbiji, odvaja od ostalih jeste autentičan kanal.

Dužinom od gotovo kilometar, po ideji Đorđa Stanojevića, sagrađen je kanal koji iz reke Vučjanke sprovodi vodu do akumulativne stanice. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Odatle prirodnim padom voda pada sa visine od skoro 200 metara i pokreće generatore iz vremena kada su braća Rajt izvela prvi let avionom, a kada je održan prvi Tour de France.

Inicijativu za izgradnju kanala preuzeli su leskovački industrijalci na čelu sa Đorđem Stanojevićem, tadašnjim profesorom na Velikoj školi u Beogradu.

Njegovim zalaganjem nekoliko godina ranije sagrađene su elektrane na Dorćolu i reci Đetinji kod Užica, tako da je Leskovac postao treći grad u Srbiji koji je imao električnu energiju. Ono što je specifično jeste i dalekovod koji je dužinom od 17 kilometara sprovodio struju od Vučja do Leskovca – a koji i danas radi.

Konkretan posao radnika u hidroelektrani je nadgledanje proizvodnje. Ona je nekada napajala tekstilne fabrike u Leskovcu, a u toku noći napajano je ulično osvetljenje. Za ono vreme kada je Vučje imalo električnu energiju, možda čak 90 % ljudi nije znalo šta je to električna energija - kaže radnik elektrane Nikola Andrejević.

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike IEEE uvrstio je 2005. godine hidroelektranu u listu Milestone koju čine pronalasci, objekti i od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike u svetu.

Danas se struja proizvedena u hidroelektrani ne koristi isključivo za napajanje strujom ovog mesta, već se čitava proizvedena struja sprovodi u električnu mrežu EPS-a pa se dalje raspoređuje.

Hidrocentrala i prostor oko nje veliki su turistički potencijal leskovačke opštine Vučje i čitavog juga Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.