Izvor: Radio 021, 02.Sep.2020, 11:24

Goranu Paskaljeviću nagrada "Živojin Žika Pavlović"

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE , koji se ove godine održava od 25. do 29. septembra, reditelju Goranu Paskaljeviću biće uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, najavili su danas organizatori.

Festival se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

Takođe LIFFE će biti održan u skladu sa preventivnim merama, a projekcije će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << održavati i uživo i onlajn.

Jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma, Goran Paskaljević, svoj prvi igrani film "Čuvar plaše u zimskom periodu" snimio je 1976. godine, i od tada je snimio više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta.

Reditelj je kultnih ostvarenja "Poseban tretman", "Varljivo leto -68", "Bure baruta", i mnogih drugih.

Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film "Uprkos magli" s kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Povodom nagrade Goran Paskaljević je rekao da mu Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i uzor.

"Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime", kazao je Paskaljević.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.