Drvo upija vlagu iz vazduha

Izvor: juGmedia, 05.Feb.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drvo upija vlagu iz vazduha

LESKOVAC/VLASOTINCE – Kako da osušim drvo nabavljeno u septembru – jedno je od najčešćih pitanja na radionicama u okviru projekta “Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima” koji sprovodi  Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a  koje su organizovane u Leskovcu, Vlasotincu, Užicu i Bajinoj Bašti. Stručnjaci kažu da tu pomoći nema.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
-Drvo koje je posečeno i nabavljeno u septembru sadrži veliku količinu vode koju je nemoguće svesti na nivo koji podrazumeva efikasno korišćenje ogrevnog drveta. To znači da će domaćinstva koja kupuju ogrevno drvo u septembru ili još gore, u oktobru, imati problem – neće se dobro ogrejati i potrošiće mnogo više drveta u odnosu na komšije koje koriste suvo drvo koje je nabavljeno u aprilu. Pored toga mogu imati problem ,,curenja’’ dimnjaka i s tim u vezi oštećenja plafona i zidova u prostorijma kroz koje dimnjak prolazi – objašnjava prof. dr Branko Glavonjić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu.

On dodaje da je zabluda  da će se drvo tokom jesenjih i zimskih meseci prosušiti do te mere da će u decembru biti isto tako prosušeno kao da su ga nabavili u aprilu. Razlog je taj što drvo upija vlagu iz vazduha tokom kišnih perioda, pa se vrlo često dešava da ono ne samo da se nije prosušilo nego je povećalo vlažnost tokom grejne sezone.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.