Bobište – naselje koje najbrže raste u Srbiji

Izvor: juGmedia, 04.Jun.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bobište – naselje koje najbrže raste u Srbiji

LESKOVAC – Ovo leskovačko prigradsko naselje trenutno broji oko 4.000 meštana, a samo u poslednjih nekoliko godina njihov broj je narastao za 500 novih komšija.

Osnovna škola u Bobištu je jedina u Leskovcu koja svake godine upisuje veći broj đaka prvaka nego prethodne, a svakog leta se sagrade barem tri nove kuće.

U Bobištu živi i radi dvadesetak privrednika koji u svojim proizvodnim pogonima >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << zapošljavaju stotinak svojih komšija.

U naselju Bobište živi oko 2.500 punoletnih građana, a prosečna starost stanovništva iznosi 37,8 godina (37,5 kod muškaraca i 38,1 kod žena). U naselju sada ima oko hiljadu domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,53.

U vreme migracije i odseljavanja ljudi iz unutrašnjosti Srbije ka Beogradu ili inostranstvu, ovo naselje sa vrtoglavim rastom novih stanovnika predstavlja svojevrsni fenomen koji precizno ne znaju da objasne ni u lokalnoj samopravi, ali se poslednje 4 godine grčevito bore sa rešavanjem infrastukturnih problema meštana, a oni nisu mali i beznačajni.

Nekada se Bobište suočavalo sa velikim poplavama pa smo im ozidali kanal, osvetlili nadvožnjak preko auto-puta i ulaz u naselje, napravili igrališta, asfaltirali glavnu ulicu, a sada se trudimo da uredimo i ove male sporedne uličice, pre svega one koje vode do škole i tako sve većem broju učenika olakšamo dolazak do đačkih klupa„, istakao je danas na afaltiranju Bosanske ulice u ovom naselju gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Narodna poslanica u republičkom parlamentu Olivera Pešić, koja takođe živi u ovom naselju, ističe da se uskoro očekuje usvajanje PGR-a 17 kojim će se ovo naselje u potpunosti urbanizovati.

„Ja verujem da će to biti još jedan od razloga zbog kojeg će bobište povećavati svoj natalitet u budućem periodu“, kaže Pešićeva.

Slično Bobištu je i selo Strojkovce, na pola puta između Leskovca i Vučja, sa desetak aktivih strugara, gde se broj stanovnika takođe iz godine u godinu povećava a iz njega se niko ne iseljava.

Meštani Bobišta kažu da su se uglavnom doseljavali kako bi živeli na periferiji grada.

Manje je buke, manji intezitet saobraćaja , vazduh je mnogo kvalitetniji, a i možemo bez problema da se bavimo poljoprivredom„, ističe predsednik Mesne zajednice Miloje Kostić.

Jugmedia je već pisala o tome da u ovom naselju žive i neki od najuticajnijih političkih „igrača“ na leskovačkoj sceni.

Među njima su i lokalni lideri SPS-a, Jedinstvene Srbije i SDS-a: Aleksandar Đurović, Nenad Filipović i Nenad Zdravković.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.