Put do besplatne legalizacije

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put do besplatne legalizacije

Ministarstvo za prostorno planiranje predlaže da se pojednostavi procedura i omogući besplatna legalizacija bespravno podignutih objekata. Tokom 2011. bi trebalo definitivno rešiti pitanje legalizacije oko 600.000 divlje izgrađenih objekata, izjavio ministar Oliver Dulić.

Građanima bi trebalo omogućiti da besplatno legalizuju bespravo sagrađene objekte, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine i prostornog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << planiranja Oliver Dulić.

"Moja ideja je da se promeni Zakon o planiranju i izgradnji i da se jednim aktom precizira proces besplatne legalizacije svih bespravno sagrađenih objekata u Srbiji", rekao je Dulić novinarima posle svečanosti povodom 50 godina postojanja Nacionalnog parka "Fruška gora".

Dulić je istakao da se zalaže za to da se, tokom 2011. godine, definitivno reši pitanje legalizacije oko 600.000 divlje izgrađenih objekata.

"Moramo da uvažimo činjenicu da građani Srbije žive izuzetno teško, ali i da naša administracija na svim nivoima nije u stanju da sprovede efikasnu legalizaciju u kratkom roku", naglasio je Dulić.

Brza i besplatna legalizacija, kako je dodao, sprovedena je i u drugim zemljama Balkana.

"Kad legalizujemo divlju gradnju, hajde onda da kažemo da svi, koji smo dosad bili nelagalni, odsad i zauvek plaćamo porez na imovinu. I nikad se više posle takve legalizacije neće graditi divlji objekti u Srbiji", rekao je Dulić.

Pitanje je, međutim, da li će opštine biti spremne da se odreknu planiranih prihoda od legalizacije.

"Kada smo u Užicu donosili odluke kakve takse da propišemo i kako da taj proces završimo imali smo u vidu da napravimo najbolja i najpoštenija rešenja između predloženog zakona i između toga da imamo u vidu da je ogroman broj ljudi svoje objekte gradio po zakonu", kaže gradonačelnik Užica Jovan Marković.

Na početku procesa legalizacije, računalo se na zaradu od taksi od oko 300-400 miliona evra. Sada se, međutim, pominje druga računica, prema kojoj bi vlasnici legalizovanih objekata na ime poreza na imovinu u opštinske kase uplatili više para - oko milijardu evra.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.