Na Malti legalizuju razvod

Izvor: B92, 29.Maj.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Malti legalizuju razvod

La Valeta -- Većina Maltežana izjasnila se za legalizaciju razvoda u jedinoj evropskoj zemlji u kojoj je razvod i dalje zakonom zabranjen, prvi su rezultati referenduma..

Preliminarne rezultate glasanja o većinskojh podršci saopštio je premijer Malte Lorens Gonzi, koji se protivi ovom zakonu..

Konačni rezultati očekuju se večeras, a prema do sada prebrojanim glasovima, na pitanje - da li treba uvesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakon koji bi omogućio razvod četiri godine nakon što muž i žena prestanu da žive zajedno, potvrdno je odgovorilo 54 odsto birača.

"Ovo nije rezultat kakav sam ja priželjkivao, ali volja naroda mora da se poštuje", rekao je Gonzi, ističući da bi sada parlament trebalo da preduzme korake i uvede zakon kojim se razvod legalizuje.

Glasanje na referendumu nije bilo obavezno za ukupno 306.000 birača u ovoj ostrvskoj zemlji, u kojoj je 95 odsto stanovnika rimokatoličke veroispovesti.

Malta i Filipini su jedine dve zemlje u svetu u kojima je razvod zabranjen, a poslednji je ovu zabranu ukinuo Čile 2004. godine zbog velikog pritiska javnosti.

Brak na Malti može da poništi samo tzv. Crkveni tribunal Rimokatoličke crkve, a složena procedura koja se retko sprovodi u proseku traje osam godina.

Do razvoda braka lako dolaze samo Maltežani koji su u braku sa stranim državljanima ili oni koji su stalno nastanjeni u inostranstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.