Morales za legalizaciju koke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2012, 04:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morales za legalizaciju koke

BEČ -

Predsednik Bolivije Evo Morales pozvao je Ujedinjene nacije da ukinu zabranu žvakanja listova koke, koja je uvedena 1961. godine.

Kokain treba da bude zabranjen, ali ne i listovi koke, jer je to deo tradicije i nasleđa našeg naroda, a dokazano je i da su dobri za zdravlje, rekao je Morales u Beču na sastanku Komiteta UN za narkotike, posvećenom zloupotrebama droge.

Morales godinama bezuspešno pokušava da objasni stručnjacima UN da listovi koke imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veliko medicinsko, kulturno, pa čak i religiozno značenje. U obraćanju članovima Komisije za narkotike Morales je rekao da ne postoje relevantni naučni dokazi da listovi koke imaju bilo kakav negativni uticaj na zdravlje, preneo je BBC.

Konvencijom UN o narkoticima iz 1961. godine listovi koke svrstani su u zabranjene supstance.

"Pozivam vas da ispravimo grešku koja je na snazi punih 50 godina. Žvakanje listova koke treba legalizovati. U Boliviji se jede džem od koke, a omiljen je i čaj od koke, koji je veoma zdrav", rekao je Morales.

Bolivija je treći najveći svetski proizvođač kokaina, posle Kolumbije i Perua, a listovi koke stotinama godina koriste se kao sveti lek.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.