Ministarstvo građevine najavilo pomoć opštinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo građevine najavilo pomoć opštinama

BEOGRAD -

Gradovi i opštine nailaze na različite probleme u postupku legalizacije objekata, a Ministarstvo za građevinarstvo i urbanizam je najavilo pomoć lokalnim samoupravama kako bi se taj proces ubrzao.

Predstavnici grada Novog Sada su rekli Tanjugu da su za legalizovanje neophodna četiri osnovna dokumenta, gradske takse znatno umanjene u odnosu na prethodni period, kao i da je popust za svakog člana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaćinstva, do 25 kvadratnih metara prostora, čak 99 odsto.

U protekle tri godine u Novom Sadu je podneto više od 37.500 zahteva za legalizovanje, od čega je u prvoj fazi obrađeno oko 95 odsto predmeta odnosno sačinjeno oko 35.000 dopisa za dopunu dokumentacije.

Od ukupno podnetih i obrađenih zahteva za legalizaciju objekata na području Novog Sada do sada je potpuno završeno više od 6.400 predmeta ili 18 odsto, ugovore u Zavodu za izgradnju grada zaključilo je bezmalo 3.700 Novosađana, a ukupan ugovoreni iznos naknade je 700 miliona dinara.

Ministarstvo za građevinarstvo i urbanizam će u najkraćem roku napraviti presek stanja dokle se stiglo sa legalizacijom bespravno podignutih objekata i zatim razmotriti za koliko bi mogla da bude snižena cena tog postupka, izjavila je danas pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović-Petrović.

"Zatražićemo od svih gradova i opština da nam dostave podatke o legalizaciji i iznesu koje su najveće probleme imali", rekla je ona za Tanjug.

Bespravno podignuti objekti u Srbiji moći će da se legalizuju po veoma povoljnim uslovima, izjavio je ranije Tanjugu ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić najavljujući da bi taj proces mogao u potpunosti da se završi u naredne tri godine.

"Legalizacija će biti skoro besplatna", kazao je Ilić objasnivši da će se plaćati samo minimalni troškovi za administraciju i geometre i to na dugoročne rate.

Sekretar Odbora za građevinu Privredne komore Srbije Goran Rodić je rekao Tanjugu da je bespravno podignute objekte u Srbiji potrebno legalizovati po što kraćoj i jednostavnijoj proceduri i to tako da se oni koji rešavaju stambene probleme potpuno oslobode troškova, dok ostali koji su objekte pravili iz komercijalnih razloga legalizaciju moraju da plate.

Na legalizaciju u Srbiji, prema ranije objavljenim podacima, čeka oko 700.000 objekata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.