Eutanazija u nacrtu Građanskog zakonika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2019, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eutanazija u nacrtu Građanskog zakonika

U Nacrtu Građanskog zakonika naći će se i predlog za legalizaciju eutanazije u Srbiji, piše "Politika".

Posle dve godine rasprave, vladina komisija za izradu ovog zakonika odlučila je da u poslednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboleli od teških i neizlečivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost svojih najbližih, navodi beogradski list.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost", navodi se u članu 86 prednacrta Građanskog zakonika.

Najavljeno je, kako dodaje "Politika", da će biti donet poseban zakon koji će precizno urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju. Takođe, biće neophodne i promene u Krivičnom zakoniku, koji propisuje krivično delo ubistva iz samilosti.

Beogradski dnevnik piše da će legalizacija eutanazije dovesti do brisanja ove inkriminacije iz Krivičnog zakonika, ali će, takođe, biti potrebno da se drugačije predvidi krivična odgovornost za slučajeve zloupotrebe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LEGALIZACIJA EUTANAZIJE U SRBIJI: Oboleli od teških i neizlečivih bolesti moći će da okončaju život dostojanstveno

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2019

U Nacrtu građanskog zakonika naći će se i predlog za legalizaciju eutanazije u Srbiji...Posle dve godine rasprave, vladina komisija za izradu ovog zakonika odlučila je da u poslednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboleli od teških i neizlečivih bolesti završe život na...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Srbija bi mogla da DOZVOLI EUTANAZIJU

Izvor: Blic, 30.Maj.2019

U Nacrtu Građanskog zakonika naći će se i predlog za legalizaciju eutanazije u Srbiji, piše "Politika".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.