Poslednja nedelja izložbi Marko Murat i Osnivači “Lade”

Izvor: Svet, 14.Nov.2014, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja nedelja izložbi Marko Murat i Osnivači “Lade”

Do 20. novembra u Narodnom muzeju u Beogradu moći će da se pogledaju dve aktuelne izložbe Marko Murat i Osnivači „Lade“. Priređene povodom 150. godišnjice od rođenja Marka Murata, odnosno 110 godina od osnivanja Društva srpskih umetnika „Lada ove izložbe pružaju priliku za uvid u sve stvaralačke faze Muratovog slikarsta, odnosno u reprezentativna ostvarenja sedmoro osnivača društva „ >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Lada“: Uroša Predića, Bete i Riste Vukanovića, Petra Ubavkića, Simeona Roksandića, Đorđa Jovanovića i Marka Murata.
Društvo srpskih umetnika „Lada“ je osnovano uoči otvaranja Prve jugoslovenske umtničke izložbe u Beogradu. Tada se začela misao i o osnivanju Saveza jugoslovenskih umetnika „Lada“, koji je već decembra iste 1904. godine i ustanovljen u Sofiji. Savez su činila nacionalna udruženja sa istim imenom, koja su, osim postojećeg, u Beogradu, ustoličena u Zagrebu, Sofiji i Beogradu. Društvo srpskih umetnika „Lada“ postoji i aktivno je i danas. Istaknutu ulogu u osnivanju „Lade“ imao je upravo Marko Murat, tako da postavka autora osnivača „Lade“ čini logičnu vezu sa pregledom Muratovog stvaralaštva.
Na prvom spratu Narodnog muzeja je izloženo je svih dvadeset sedam Muratovih slika koje se čuvaju u Narodnom muzeju izvedenih tehnikom ulja i jedan akvarel, a koji su nastali u rasponu od 1889. do 1936. godine. Zajedno sa odabirom Muratovih crteža mogu da se prate dometi ovog umetnika i matični tokovi srpske umetnosti u prve dve decenije XX veka
Autorke postavki su muzejski savetnici Ljubica Miljković i Gordana Stanišić.
Autor: Life Content
Foto: Beta Vukanović, Gatanje, 1906.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.