Ugrožavanje stabilnosti evra nije poželjno za BiH

Izvor: Capital.ba, 08.Jul.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožavanje stabilnosti evra nije poželjno za BiH

SARAJEVO, Sva dešavanja koja bi eventualno mogla značajnije da ugroze stabilnost evrozone i evra ne bi bila poželjna za BiH, koja ima fiksni devizni kurs prema evru, ali ni za sve druge zemlje regiona, na koje bi se efekti takve krize prenijeli, rečeno je u Centralnoj banci BiH. Iz Centralne banke BiH navode da će se vrijednost konvertibilne marke u odnosu na vodeće svjetske valute smanjivati u onoj mjeri u kojoj dešavanja u Grčkoj budu uticala na smanjenje vrijednosti evra prema vodećim >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << svjetskim valutama, prije svega američkom dolaru, s obzirom na to da je kurs domaće valute prema evru fiksni. Iz ove banke ističu da tržišta za sada nisu u znatnoj mjeri reagovala na ishod referenduma u Grčkoj, tako da je 26. juna kurs evra u odnosu na američki dolar, prema podacima Blumberga, sa 1,1164 blago smanjen na 1,0917, kolika je njegova trenutna vrijednost na tržištu. Dalje kretanje navedenog kursa, između ostalog, zavisiće od toga da li će grčka Vlada postići sporazum sa kreditorima. Na kretanje kursa evra i američkog dolara utiče i niz drugih makroekonomskih, finansijskih i bihejvioralnih efekata, odnosno informacije kao što su najave pooštravanja monetarne politike Američke centralne banke i geopolitičke tenzije, što može osnažiti navedena kretanja ili djelovati u pravcu kompenzacije. Eventualni pad vrijednosti konvertibilne marke u odnosu na druge valute, kao posljedica smanjenja vrijednosti evra, mogla bi čak, u određenim okolnostima imati pozitivne efekte za ekonomiju u BiH, doprinoseći poboljšanju cjenovne konkurentnosti izvoznika na stranim tržištima, pogotovo ukoliko je riječ o zemljama koje su značajni spoljnotrgovinski partneri BiH. Srna
Pogledaj vesti o: Kurs evra,   Grčka

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Ugrožavanje stabilnosti evra nije poželjno ZA BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jul.2015

SARAJEVO - Sva dešavanja koja bi eventualno mogla značajnije da ugroze stabilnost evrozone i evra ne bi bila poželjna za BiH, koja ima fiksni devizni kurs prema evru, ali ni za sve druge zemlje regiona, na koje bi se efekti takve krize prenijeli, rečeno je Srni u Centralnoj banci BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.