Slobodno tržište poskupljuje gorivo

Izvor: B92, 25.Dec.2010, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodno tržište poskupljuje gorivo

Beograd -- Sa početkom liberalizacije uvoza naftnih derivata, sve je izvesnije da će država prestati da određuje maksimalne cenovnike, jer Uredba o cenama još nije doneta.

Sirova nafta na svetskom tržištu beleži stalna poskupljenja, pa se uz nestabilan kurs dinara lako mogu očekivati i veće cene na pumpama.

Na poslednjoj sednici Vlade nije bilo reči o novoj uredbi koja bi regulisala maksimalne iznose za gorivo. Tako se može očekivati da zaživi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog ministarstva trgovine, kojim bi cene bile određene slobodno.

Iskustva pokazuju da poskupljenje goriva uzrokuje i rast drugih cena. Ako država prestane da određuje najveće cenovnike za benzin i dizel, i to prepusti naftašima, mogao bi se očekivati i rast inflacije. Postoji bojazan i da bi naftne kompanije mogle da dogovore cene goriva.

Različito od pumpe do pumpe

Naftaši pričaju da bi liberalizacijom uvoza derivata i slobodnim formiranjem cena, čak i pumpe iste kompanije mogle da imaju različite cene. Jer, troškovi rada benzinske stanice, promet i konkurencija nisu jednaki na autoputu ili u manjim mestima. Tako bi uskoro naftne kompanije mogle da počnu sa određivanjem "mikrocenovnika”, kojim bi svaka pumpa imala sopstvene cene u zavisnosti od poslovanja.

Čak i ako mali trgovci budu snižavali cene, to neće znatno uticati na tržište. Analitičari smatraju da će Naftna industrija Srbije nametati cenovnike, jer za razliku od konkurencije, ima sopstvenu preradu nafte u zemlji i dobru infrastrukturu.

"S početkom liberalizacije uvoza naftnih derivata, može se očekivati da benzinske pumpe imaju različite cene", kaže Ljubinko Savić, savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije.

On dodaje i da je "NIS i dalje u prednosti, jer sam prerađuje naftu, pa će drugi određivati cene prema njemu. U naredne dve do tri godine ne treba strahovati od kartela, jer NIS zbog svojih kapaciteta ima dominantan položaj".

Prema Savićevim rečima, Intermol, OMV, EKO nemaju dovoljno razvijenu infrastrukturu da bi parirale NIS, naročito u veleprodaji. "Mali igrači osnovali su Udruženje naftnih kompanija, pa tako pokušavaju da pariraju NIS", kaže Savić i dodaje da bi se to moglo smatrati pretečom kartela, a vreme će pokazati da li će tako i cene biti formirane.

"Inflacija ne zavisi u velikoj meri od cene goriva u maloprodaji, jer naša industrija kupuje jeftinije derivate kod veletrgovaca. A cena u veleprodajama mogla bi čak i da se snizi", kaže on.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oktan kroji poskupljenja

Izvor: Capital.ba, 25.Dec.2010

BEOGRAD, Cijene goriva na pumpama od 1. januara, po svemu sudeći, moći će slobodno da određuju trgovci. Sa početkom liberalizacije uvoza naftnih derivata, sve je izvjesnije da će država prestati da određuje maksimalne cjenovnike, jer Uredba o cijenama goriva još nije donijeta. Sirova nafta na...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.