Neću dozvoliti velike promene kursa

Izvor: BKTV News, 16.Okt.2012, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neću dozvoliti velike promene kursa

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da NBS neće dozvoliti velika pomeranja deviznog kursa.
“Na stabilnost dinara uticala je restriktivna monetarna politika, povećana ponuda deviza zbog odobravanja devizno indeksiranih subvenicionisanih kredita i doziranje likvidnosti”, rekla je Tabaković na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora o uslovima poslovanja u Srbiji.
Centralna banka je, kako je istakla, u avgustu poslednji put prodala devize da bi uticala na devizni kurs, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << a juče je kupila deviza da bi sprečila preveliko dnevno jačanje dinara, što će, verovatno, i danas uraditi i tako ojačati devizne rezerve.
Tabakovićeva je ocenila da su “nedopustivi komentari” da postoje dojave iz NBS koliki će kurs biti narednog dana i da “svi koji pokušavaju da nadju pukotinu u saradnji unutar tima NBS ili šum izmedju Vlade i NBS troše energiju uzalud”.
Inflacija u Srbiji će ove godine, kako je rekla, biti oko 12 odsto, a NBS očekuje da će se sredinom 2013. vratiti u projektovane okvire.
Tada će privrednici, po njenim rečima, moći da lakše planiraju svoje poslovanje.
“Postoje generatori inflacije na koje NBS ne može da utiče, a to je robno kreditiranje, iznudjeno plaćanje i finansijska nedisciplina, odnosno postojanje monopola i kartela i dugih rokova plaćanja”, istakla je guvernerka NBS.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Tabaković: NBS sad sprečava rast dinara

Izvor: Mondo, 16.Okt.2012

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da NBS neće dozvoliti velika pomeranja deviznog kursa i ističe da se kupovinom deviza sada sprečava preveliko jačanje dinara..."Na stabilnost dinara uticala je restriktivna monetarna politika, povećana ponuda deviza zbog odobravanja devizno indeksiranih subvenicionisanih...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.