Privatni poslovi na državnom radnom mestu

Izvor: Politika, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatni poslovi na državnom radnom mestu

Posle obelodanjivanja nekoliko u najmanju ruku kontroverznih slučajeva, gradonačelnik Novog Pazara od direktora javnih preduzeća zatražio da strogo kontrolišu čime im se zaposleni bave u radno vreme

Novi Pazar – Zaposleni u novopazarskom JP Zavod za urbanizam su uoči Kurban-bajrama, „zahvaljujući” jednom svom kolegi, ostali bez plata: Hajriz Fejzović, zaposlen u Zavodu na radnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mestu vozača, potraživanjem od 1.400.000 dinara blokirao je račun ovog javnog preduzeća. Naime, dug je nastao na osnovu ugovora o izvođenju radova koje je prethodno rukovodstvo Zavoda za urbanizam sklopilo sa privatnom firmom čiji je vlasnik njihov uposlenik – pomenuti Fejzović.

– Čovek je uredno dolazio izjutra na svoje radno mesto, upisivao se u knjigu, a onda je, umesto da radi posao za koji prima platu, sedao u svoj kamion i posvećivao se poslovima svoje privatne firme, za koje je na kraju ispostavio račun kojim nas je blokirao – objasnio je na nedavno održanoj konferenciji za novinare direktor JP Zavod za urbanizam Mithad Smajilbegović.

Opisani slučaj, po svemu sudeći, u ovom preduzeću nije presedan. Zamenik direktora Zavoda za urbanizam i odbornik Hivzo Škrijelj (SDP), govoreći na sednici gradske skupštine, naveo je da je petorici njegovih kolega, građevinskih inženjera, za poslednje dve godine isplaćeno 25.000 evra za poslove nadzora. Zavod za urbanizam je za poslove nadzora privatnim licima, zaposlenim u ovom ili drugim javnim preduzećima, platio oko 40.000 evra, precizirao je Škrijelj.

Na našu molbu da kaže nešto više o slučajevima koje je pomenuo njegov zamenik, direktor Mithad Smajilbegović za naš list objašnjava:

– Bivšem tehničkom direktoru Hidajetu Lukaču je za poslove nadzora isplaćeno 1.414.000 dinara. To znači da je Zavod, čiji je tehnički direktor bio Lukač, izvodio radove, a posle je nadzor tih istih radova poveren istom tom Lukaču, ali kao privatnom licu, i to mu je posebno plaćeno. Po istom sistemu je inženjeru Omeru Hadžitahiroviću, zaposlenom u JP „Vodovod”, isplaćeno 600.000 dinara. A za kakve je poslove, obavljene po osnovu ugovora o delu, Mithatu Župljaninu, zaposlenom u Domu kulture, Zavod za urbanizam platio 700.000 dinara, ni meni nije jasno. Sve sporne finansijske transakcije i ugovori predmet su rada posebne komisije, koja se bavi zloupotrebama u raspolaganju budžetskim sredstvima u prethodnom periodu.

Na poslednjoj održanoj sednici gradske skupštine doneta je odluka da zaposleni u Zavodu za urbanizam poslove nadzora izgradnje (ulica, trotoara, vodovodne mreže...) mogu da obavljaju isključivo za platu koju dobijaju u tom preduzeću, a ako radove izvodi sam Zavod, za nadzor će biti angažovati stručnjaci ili firme sa licencom, što bi trebalo da suzi prostor za „nameštanje” poslova nadzora, tradicionalno izdašnog izvora dobre zarade „preko plate”.

– Odlučili smo da zabranimo sklapanje ugovora sa privatnim firmama za one poslove za koje su osposobljena javna preduzeća i zaposleni u njima. A od direktora javnih preduzeća tražim da strogo kontrolišu da li im zaposleni u radno vreme rade za plate, ili za privatne firme – naglasio je na nedavno održanoj konferenciji za novinare gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek.

Slavka Bakračević

[objavljeno: 27/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.