Hodočasnici kamenovali satanu

Izvor: Glas javnosti, 17.Nov.2010, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodočasnici "kamenovali satanu"

MINA - Muslimanski vernici okupljeni u dolini Mine, pored Meke, učestvovali su u ritualnom "kamenovanju satane", prvog dana Kurban bajrama ili Dana žrtvovanja. Prema ritualu, vernici bacaju 21 kamen na svaki od tri stuba od 25 metara koji simbolizuju satanu.

Karzai pozvao talibane na pomirenje

Predsednik Avganistana Hamid Karzai je prvog dana muslimanskog praznika

>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Kurban bajrama, koji se slavi kao dan razumevanja i ljubavi, uputio

talibanima apel za mir. Karzai je pozvao pobunjenike da napuste nasilnu

borbu i prihvate ponude vlade o pomirenju, prenela je agencija AP.

"Tražim i nadam se da sva naša braća i zemljaci koji su nesrećni ili su

iz bilo kog razloga podigli oružje protiv svog naroda i zemlje, da

pozdrave miroljubive napore avganistanskog naroda i prihvate srećan i

siguran život preko Visokog mirovnog saveta", rekao je Karzai.

Avganistanski predsednik je tokom prethodne godine nekoliko puta pozivao

talibane na pregovore, predlažući brisanje sa crne liste u zamenu za

polaganje oružja i uspostavljanje mirovng saveta kao posredničkog tela.

Karzai je poziv uputio dan pošto je vođa talibana mula Mohamed Omar

poslao svoju prazničnu poruku, u kojoj kaže da pobunjenici planiraju

pojačanje operacija širom zemlje, još jednom odbacujući bilo kakvu

saradnju sa avganistanskom vladom, prenosi Tanjug

Nakon "kamenovanja satane", hodočasnici žrtvuju životinju u znak sećanja na Avramovu žrtvu. Taj ritual označava početak praznika Al-Adha (Žrtvovanje). Da bi sprečili gužvu u Mini gde je poslednjih godina bilo na stotine mrtvih, saudijske vlasti su izgradile trospratne mostove za ritual kamenovanja. Nakon tog obreda, vernici se vraćaju u Veliku džamiju u Meki da bi se pomolili okrenuti prema Kabi (Ćabi), centralnom svetilištu islama. Kaba je zdanje u obliku kocke u koje je ugrađen Crni kamen, njen najsvetiji predmet. Od Crnog kamena se prostire dva metra dugačak zid na koji se vernici naslanjaju da bi dobili blagoslov.

Muslimanski vernici su prekjuče obišli brdo Arafat, veoma važno mesto godišnjeg hadžiluka u Meki. Brdo Arafat koje se još zove Planina Milosti, je mesto na kojem se Alahov izaslanik Muhamed poslednji put obratio svojim sledbenicima pre gotovo 14 vekova. Vernici su se tamo molili ceo dan tražeći oproštaj od Boga. Očekivanje vernika na vrhu brda simbolizuje očekivanje Sudnjeg dana i predstavlja vrhunac hadžiluka. Na ovogodišnjem hadžiluku okupilo se više od dva miliona vernika koje obezbeđuju jake snage bezbednosti, i do sada se nije dogodio nijedan veći incident. Hadžiluk u svetom gradu Meki najveće je okupljanje vernika na svetu. Svaki muslimanski vernik, prema Kuranu, treba makar jednom u životu da poseti Meku. Meka je sveto mesto za muslimane i svake godine je poseti više od 30 miliona vernika pa je ona najposećenije versko mesto na svetu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.