Uz rakiju, duvan i čvarke doživeo stotu

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz rakiju, duvan i čvarke doživeo stotu

Najomiljeniji žitelj Rečice, srpskog sela kod Kumanova, čuva staru ličnu kartu u kojoj piše da je rođen 5. maja 1909. godine u Radovnici u Srbiji. Đerasim Živković je usitnio drugi vek, a uprkos čitavom stoleću koje je progurao, i danas vitalni dedica kaže da ga zdravlje dobro služi.

Jedino se žali da u poslednje vreme slabije čuje i vidi, ali da još uvek voli da popije poneku rakijicu, pivce ili čašicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vina. Tvrdi da je to lekovito, a u delotvorno svojstvo poneke kapljice uverio se još pre dvadesetak godina kada je bio pušten iz bolnice kao beznadežan slučaj:

- Čašica domaće rakije mi je produžila vek i pored crnih lekarskih prognoza. Ko zna da li je još živ onaj doktor koji me je tada otpisao?

Selo Rečica, sa 140 domaćinstava i 550 stanovnika, osnovano je 1922, a njegov prvi žitelj bio je izvesni Stoil Tomić, koji je sa svojom ženom došao iz Stajevca kod Trgovišta. Njegovi potomci, koji nose prezime po imenu pradede, i danas žive u Rečici. Narednih godina u selu se naselilo nekoliko srpskih porodica iz okoline Smedereva, Zaječara, Pirota, ali najbrojniji žitelji današnje Rečice su poreklom iz pčinjskog regiona, Trgovišta i Radovnice i tamošnjih okolnih naselja. U nedavno renoviranoj osnovnoj školi nastavu pohađa pedesetak učenika i to na makedonskom jeziku, iako u Rečici živi skoro stoprocentno srpsko stanovništvo. Meštani su godinama tražili nastavu na srpskom, ali sve je ostalo samo na obećanjima.

U njegovom podsećanju na događaje iz prošlosti gotovo i da nema praznih stranica. Ne zna da li postoji tajni, čarobni recept za dugovečnost. Kod njega je, valjda zbog genetike, jednostavno tako. Kaže, poneki iz njegove loze dožive stotu, a drugi, pak, odu prilično mladi.

Priznaje da se nije klonio ni duvana, ni rakije, niti masne hrane. Voli pečenje, ali i čvarke. Život ga nije mazio, kao ni druge njegove ispisnike. Živeo je običnim životom seljaka i rudara. Borio se za svaki novi dan, a skromnu penziju od 110 evra zaslužio je radeći težak rudarski posao u rudniku susednog sela Lojane. Sa suprugom koja ga je, kako kaže, davno ostavila i otišla bogu na ispovest, izrodio je šestoro dece. Četiri sina i dve ćerke. Sada živi u trošnoj kućici, a o njemu brinu unuk Ljubiša i njegova majka, žena Đerasimovog najmlađeg, pokojnog sina.

Starina koji je doživeo i preživeo nekoliko Jugoslavija tvrdi da je nekada bilo bolje.

- Ranije su krali svi - redovi, kaplari, đenerali, pa i sam kralj, ali su svi imali. I danas kradu svi, ali samo malo njih ima.

Deda Đerasim još može sam o sebi da brine. To dokazuje da njegovu familiju ne nazivaju džabe mečkari. Naime, još dok su živeli u Radovnici, u Srbiji, njegov pradeda je u samoodbrani ubio mečku, pa svi njegovi potomci nose nadimak koji ih svrstava u jače od mečke.

- U selu Rečica ima 15 kuća mojih potomaka - kaže deda Đerasim, i odjednom, onako iz čista mira, na sav glas zapeva onu poznatu: "Pod Lovćenom zeleni se trava, po njoj pasu do stotine brava..."

Pre rastanka, deda Đerasim je insistirao da ga slikamo u gornjem delu trenerke seoskog fudbalskog kluba Rečica na kojoj je ispod amblema ispisan broj 100. Unuk Ljubiša objašnjava da je deda, kao najverniji i najvatreniji navijač Rečice, ovu trenerku dobio od kluba za 100. rođendan. Zbog astme i problema sa disanjem, deda Đerasim u poslednje vreme ne ide tako često na utakmice da svoj klub gleda sa mesta pored igrališta rezervisanog samo za njega.

Ne napuštaju ga vedrina i optimizam, a i kako bi kada ga celo selo voli i u njegovu skromnu kućicu, malo, malo pa neko svrati. Najčešće najpoznatiji žitelj sela Relice, bivši fudbaler Vujadin Stanojković, svojevremeno kapiten Partizana i jugoslovenske reprezentacije. Sa njim deda Đerasim najviše voli da razgovara, ali i da se prepire oko nekih davno odigranih utakmica...

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.