Izvor: JUGpress.com, 19.Jan.2024, 19:08

Prvi do krsta u Vlasotincu Milan Dimitrijević iz Vinarca

VLASOTINCE

U Vlasini je plivalo 118 hrabrih plivača, među kojima i mnogo dece i četiri pripadnice lepšeg pola, pa čak i internacionalac iz Kumanova iz Severne Makedonije. Najbrži je bio Milan Dimitrijević iz Vinarca.

Prelep pijačni petak, skoro prolećni, na dan prazničkog Bogojavljena u Vlasotincu na obalama reke Vlasine okupilo se blizu osam hiljada znatiželjnika i vernika  koji su imali priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da vide, po 16.put, hrabre plivače na temperaturi vode od osam stepeni i vazduha od 15 Celzijusovih stepena.

A dan Bogojavljanja počeo je jutarnjom liturgijom u crkvi Silaska Svetog duha a potom su usledili zdravstveni pregledi plivača i crkveno posluženje. Sam centar varoši vlasotinačke bio je prepun ljudi i svi putevi vodili su ka brani na reci Vlasini, gde je 30 domaćica postavilo svoja umeća u pripremi domaćih pihtija.

PIHTIJE

Najbolje pihtije bile su delo Budimirke Stefanović, a drugo mesto pripalo je Vesni Stojanović, a treće Danijeli Đokić i one su za svoje kulinarsko umeće dobile kuhinjski pribor. Posebna nagrada uručena je desetogodišnjoj, najmlađoj učesnici, Janji Jovanović.

– Bila sam ubeđena da ću osvojiti prvu nagradu, jer sam imala nesebičnu pomoć moje drugarice Đurđe sa kojom smo zajednički osmislile recept za ove naše pobedničke pihtije. Radujem se što je žiri nama udelio prvu nagradu i ja je delim zajednički sa mojom Đukom – nije se libila da kaže pričljiva Budimirka.

Predsednik Privremenog organa opštine Vlasotince, Bratislav Petrović, pozdravio je sve prisutne i istakao.

– Vlasotinačko Bogojavljanje je jedna velika drgocensot i posebnost svih nas, jer svake godine sve nas je više, kako  na obalama reke Vlasine, tako i u samoj reci Vlasine. Posebni akcenat naša lokalna samouprava daje na uređenje korita reke i njenog šetališta, a to ćemo činiti i mnogo više u vremenima koja su pred nama – .

Protojerej vlasotinačke crkve, Nikola Pešić, sve prisutne pozdravio je poznati ,, Mir Božiji, Bog se rodi”, a potom kazao:.

– Plivanje za Časni krst u našem narodu oduvek  je predstavljalo žrtvu i želju da čovek prinese sebe i žrtvuje sebe, nađe mir i spokoj. Za krst se pliva svakog dana a ne samo danas. Svi koji danas učestvuju u plivanju su pobednici i oni čine velika dela. Zahvalni smo Bogu na ovako lepom danu i prelepom ambijentu – rekao je protojerej Nikola Pešić.

PLIVANJE

Na znak Dragana Brankovića sa obale u Maričkinom u reku je skočilo 118 hrabrih plivača, među kojima i mnogo dece i četiri pripadnice lepšeg pola, pa čak i internacionalac iz Kumanova iz Severne Makedonije. Punu brigu za bezbednost svih učesnika plivanja na dostojan i pravi način pratili su pripadnici niške Žandarmerije, koji svih ovih godina vode brigu i red za bezbednost svih učesnika u plivanju. A tu je svake godine u ovom danu sa svojim golubovima i Dragan Stanković ,,Šimi” veliko fudbalsko ime Leskovca, koji ima veliki broj prijatelja u gradu na reci Vlasini. Let njegovih 33 golubova bio je let mira i prijateljstva.

Plivačku rutu dugu 33 metara prvi je savladao,  i u svoje ruke prigrlio Časni krst,  Milan Dimitrijević iz Vinarca, koji je na ovoj manifestaciji došao po drugi put, i uveren je da će svoj pobednički hod nastaviti i naredne godine.

” Presrećan sam što u rukama držim pobednički časni krst i sve ću učiniti da tako nešto učinim i naredne godine. Ovo je moje drugo učešće na ovoj manifestaciji koja je izvanredno organizovana i to sa rekordnih 118 plivača. Ovo nije samo moja pobeda , ovo je pobeda svakog od učesnika koji je zaplivao u vodi prelepe, ali hladne Vlasine – rekao je u jednom dahu 22-godišnji Milan Dimitrijević iz Vinarca , sela nedaleko od Leskovca.

Pobednički krst Milanu Dimitrijeiću uručio je Srba Takić, predsednik Udruženja Poštovalaca Svete gore Atonske kao i zlatnik. dar zlatare ,,Janković” iz Vlasotinca.

Najmlađi učesnik Bogdan Stojanović dobio je zlatnik, koji tradicionalno dodeljuju porodice Đokić i Kocić, dok je vredna nagrada pripala najstarijem učesniku Draganu Laziću, kome je zlatara ,,Janković” podarila srebrenjak.

Ovu tradicionalnu manifestaciju organizovali su Turistička organizacija opštine Vlasotince, Udruženje poštovalaca Svete gore Atonske uz podršku lokalnih preduzeća i ustanova, velikog broja dobrotvora i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave Vlasotinca. (kraj) VS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.