MKD kraj ili početak nestabilnosti

Izvor: B92, 11.Maj.2015, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MKD kraj ili početak nestabilnosti

U Temi dana u Vestima B92 govorilo se o tome da li je završetak policijske akcije u Kumanovu kraj ili tek početak nestabilnosti u regionu.

O ovoj temi govorili su poslanik SNS-a Milovan Drecun i novinar Idro Seferi.

Drecun smatra da je cilj svih događaja u Makedoniji smena aktuelne vlasti koju vodi premijer Nikola Gruevski.

"Po načinu pripreme radi se o dobro osmišljenoj i planiranoj akciji", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi Drecun i dodaje da se ulazak tako brojne naoružane grupe u Albaniju poklapa sa najavama velikog mitinga opozicije koji je zakazan za 17. maj.

"Podsetiću vas da je američki državni sekrertar Džon Keri rekao da su na prvoj liniji vatre između SAD i Rusije, Makedonija, Srbija, Kosovo, Moldavija i Gruzija. Ovo je sve dobro pripremljeno. Cilj je da mora da ode Gruevski jer je naklonjen Rusima", kaže Drecun.

Idro Seferi kaže da nema sumnje da se radi o ozbiljnom incidentu koji će ostaviti posledi na ceo region.

"Mislim da ima prostora za mnoge sumnje i tajming je jako čudan. Opozicija ili ta građanska strana sada je dosta organizovana u Makedoniji i mi po prvi put imamo slučaj da su Makedonci i Albanci zajedno, da su zajedno makedonske i albanske zastave. Nikome ne trebaju tenzije. Dosta sumnji tu ima i moguće je da razne kriminalne grupa žele da zaštite svoje interes", navodi Seferi.

Drecun navodi i da grupi koja je otkrivena u Kumanovu cilj nije bio da deluje na tom prostoru.

"Rasporediti 50 ljudi koji su očigledno bili kod jataka je ozbiljan posao. Grupa je otkrivena bespilotnom letelicom i ta grupa je trebalo da ode u Skoplje kako bi u dobro planiranom tajmingu izvršila udar na institucije i kako bi izazvala nešto slično onome što se desilo na Majdanu u Kijevu", navodi Drecun.

Seferi kaže da su kosovski zvaničnici jansno osudili događaj u Kumanovu i da se ne može govoriti o tome da je to institucionlani proket Kosova ili Albanije.

"Jedan od uhapšenih je i nekadašnij telohranitelj Ali Ahmetija koji je u koaliciji sa Gruevskim. Ne tvrdim da je tako, ali mozde da bude i to da se Gruevski ne može da održati na vlasti u mirnom stanju", navodi Seferi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.