Zvone Zvona na Kolarcu

Izvor: Politika, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvone "Zvona" na Kolarcu

Iz Muzičke produkcije RTS poručuju: "Komponujte život". Ako ih poslušate, a radi se o sloganu sa kojim su ušli u novu sezonu, to bi onda značilo: dođite večeras na Kolarac, na koncert Simfonijskog orkestra i Hora RTS, kojim diriguje Zvonimir Hačko (SAD) a solista je violinista Nikita Borisoglebskij (Rusija), i čućete svetsku premijeru "Zvona" našeg kompozitora Aleksandra Damnjanovića, koji već dugo živi i radi u Francuskoj, zatim jedini Koncert za violinu i orkestar (de-dur, op. 35) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji je komponovao P. I. Čajkovski i Šestu simfoniju ("Patetičnu") istog kompozitora.

Aleksandar Damnjanović dugo je u Francuskoj, ali je dosta prisutan i na našoj muzičkoj sceni. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare ispričao je kako se inspirisao poemom Edgara Alana Poa, za svoja "Zvona" rekao je da je to perpetuum mobile, za hor i orkestar, a napomenuo je i da je pesnik u svoj tekst već upisao muzikalnost, ritam, ravnomernost, skandiranje... Time ga je ova poezija privukla i navela da je sačuva u izvornom engleskom jeziku. Pohvalio je i Muzičku produkciju RTS što ovim koncertom prvi put beogradskoj publici predstavlja gore pomenute kolege koji su sedeli pored njega u Galeriji "New Moment".

Zvonimir Hačko je američki dirigent hrvatskog porekla, posebno prisutan u prezentaciji i propagiranju savremene muzike. U poslednje vreme više ga ima na ovoj strani Atlantika. Odnedavno je na mestu muzičkog direktora i glavnog dirigenta Evropskog majstorskog orkestra u Beču, ali je i šef-dirigent Hrvatske filharmonije, zatim gostujući šef-dirigent Simfonijskog orkestra Dubrovnika, umetnički direktor Američkog internacionalnog muzičkog centra (IMCA) i da ne nabrajamo druge detalje iz duge i bogate karijere ovoga umetnika. Dugo nije bio ovde, kaže. Možda cele tri decenije? Ali zna: ovde među ljudima postoji žar i dobra energija. Ono što je najviše sretao u istočnoj Evropi i među slovenskim dušama.

Na kraju smo upoznali i najmlađeg u ovom društvu – Nikitu Borisoglebskija (22), vlasnika velikog broja nagrada na prestižnim takmičenjima. Kao ilustracija neka posluži ovogodišnji 13. međunarodni konkurs "Čajkovski", gde je mladom violinisti pripala druga nagrada i pet specijalnih priznanja. On se pripremao za prvu probu sa beogradskim orkestrom. Tek će se upoznati. Obećao je da će našoj publici "priložiti" svoje viđenje Čajkovskog, sa dosta mirnih nota, kada se svaki ton lepo čuje.

Svako na svoj način "komponuje" – muziku i život. Na publici je da izabere.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.