Zoranu Živkoviću nagrada Isidora Sekulić

Izvor: Politika, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoranu Živkoviću nagrada "Isidora Sekulić"

Nagrada "Isidora Sekulić" za 2006. godinu dodeljena je juče u Skupštini grada Beograda piscu Zoranu Živkoviću za kratki roman "Most". Živkoviću je priznanje uručila Vida Ognjenović, predsednica fonda "Isidora Sekulić" pod čijim okriljem se dodeljuje istoimena književna nagrada.

U nagrađenom "Mostu" radnja se odvija u tri pripovedna toka. U istom gradu tokom samo jednog dana prate se dogodovštine čoveka koji sreće samog sebe, starije gospođe koja je zatekla tek preminulu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << komšinicu i devojčice koja na ulici prepoznaje svog sina koji tek treba da se rodi.

Živkoviću je ovo tek drugo domaće priznanje za literaturu, iako spada u najprevođenije savremene srpske pisce. Pre trinaest godina pripalo mu je priznanje "Miloš Crnjanski", a povodom nagrade "Isidora Sekulić" i nagrađivanja uopšte je rekao: "Oduvek mi se činilo da postoji nešto temeljno nepravedno u njihovoj neizbežnoj takmičarskoj prirodi. One promovišu jednog pobednika, dok ostali učesnici u nadmetanju postaju poraženi. Svako umetničko delo mora već po definiciji biti pobednik. Da je bilo koji roman iz užeg izbora pobedio, to nipošto ne bi bilo nezasluženo". Laureat je ovim izrazio poštovanje književnim delima koja su, kao i njegov "Most" bili u najužem izboru za pomenutu nagradu. Reč je o romanima "Vavilonski zapisi" Ljubice Miletić, "Emilija Leta", Mirjane Mitrović, "Deseti za molitvu" Miodraga Matickog i "O Mikelanđelu govoreći" Radoslava Petkovića. Inače, Živković ne smatra da će mu nagrada "Isidora Sekulić" doneti veliku popularnost niti da će zahvaljujući njoj postati bestseler pisac. "Svi moji čitaoci bi mogli da stanu u salu Kolarčeve zadužbine. Bilo bi neumesno da imam onoliko publike koliko i turbofolk zvezde. Niti ljudi koji posećuju takve koncerte imaju uši za moju muziku, niti ja imam muziku za njihove uši", izjavio je Živković. Obrazlažući odluku o laureatu za 2006. godinu, prof. dr Slobodan Grubačić, predsednik žirija, pomenuo je kako se u "Mostu" prepliću različiti motivi svetske književnosti, a kako je najvažniji antički motiv prepoznavanja odnosno anagnoreze. Svečanu atmosferu, u kojoj se slavio talenat za pisanu reč, laureat je iskoristio da se osvrne na nezavidan položaj pisaca u srpskom društvu. U svojoj besedi Živković se osvrnuo na novu klasu domaćih izdavača koje ne zanima gotovo ništa osim sticanja. Zbog toga se, dodao je laureat, klone domaćih autora ili im za objavljivanje dela nude ponižavajuće malu svotu novca. "Neko trezven očekivao bi da se ovde kao izbavitelj javi Ministarstvo za kulturu. Svi pisci u Srbiji mogli bi punu godinu dana da budu više nego namireni budžetom čak i najskromnijeg igranog filma", završio je svoju besedu Zoran Živković nagoveštavajući da su za srpske pisce trenuci slave i priznanja retki i da ih ne nalaze izvan svečarskih sala u kojima im se ponekad dodeli poneko priznanje.

J. S.

[objavljeno: 13.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.