Zoran Kuzmaović: Od selfija do introspekcije

Izvor: Arte, 21.Sep.2022, 10:04

Zoran Kuzmaović: Od selfija do introspekcije

Izložba „Od selfija do introspekcije“ umetnika Zoran aKuzmanovića biće otvorena u petak 23. septembra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu TC Galerija.

Posetioci izložbe imaće priliku da vide crteže, skulpture i prostorne instalacije izvedene u aluminijumu, čeliku i bronzi  kojimaautor vrši jedinstvenu intervenciju u izložbenom prostoru doprinoseć iinteraktivnosti celokupne postavke.

Autor obrađuje jednu od najstarijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << i najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti kroz potpuno osvežen, snažan, modernistički pristup i monumentalnost dela. On u svom umetničkom postupku polazi od klasične skulpture, ali je razvija i transformiše dobijajući potpuno novu dimenziju promenom klasičnog konteksta i omogućavanjem njenog tumačenja kako kroz lični emotivni doživljaj tako i kroz posmatračevu introspekciju.

Prema rečima Maje Dedić – “Zoran Kuzmanović je izraziti predstavnik savremenog pojma skulpture, pa ona u njegovom tumačenju postaje i oblik, i materijal, kao i sam prostor u kome ona funkcioniše kao integralna ambijentalna celina, u kojoj jednaku važnost imaju i skulpture, i prostori i međuprostori”.

“Igrom forme, volumena, praznina, punoće i neprekidnih ritmova, motiv lica bez crta, svedene jednostavne forme, koji nosiu sebi prizvuk antičkog i arhaičnog, u savremenom tumačenju, razvija u niz varijacija, dajući im uvek drugačije značenje. Njegova glava nije portret kao u klasičnoj skulpturi, već apstraktna forma svedena na znak i simbol”. Maja Dedić

Zoran Kuzmanović rođen je 1967. godine u Smederevu. Diplomirao na FLU u Beogradu 1993. u klasi prof. Nikole Jankovića. Završio magistarske studije 2002. Kod mentora prof. Vladimira Komada. Završio doktorske studije 2014. na FLU u Beogradu kod mentora prof. Veljka Lalića. Osnivač i rukovodilac ‘’Umetničke radionice Kuzman’’ od 2003. Od 2010. do 2015. Umetnički saradnik na FLU u Beogradu. Izlagao na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama. Živi i radi u Smederevu.

Izložbu “Od selfija do introspekcije” organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvART BW. Izložba će biti otvorena do 10.oktobra 2022. godine, a radno vreme galerije KvART BW je svakog dana od 11 do19 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

PUT U KOLEKTIVNO PAMĆENJE Izložba "Novosađani biraju" kroz stručno vođenje u Galeriji Matice srpske

Izvor: Blic, 21.Sep.2022

Stručno vođenje kroz izložbu "Novosađani biraju" biće priređeno u petak, 23. septembra u 19 sati u Galeriji Matice srpske. Izložba je otvorena u decembru 2021. godine u okviru Stalne postavke i moći će da se pogleda do kraja 2022. godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.