Zmajeva nagrada Zoranu Kostiću (FOTO)

Izvor: Večernje novosti, 17.Feb.2019, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zmajeva nagrada Zoranu Kostiću (FOTO)

Na svečanosti povodom 193.rođendana Matice srpske uručeno prestižno priznanje NA svečanoj sednici povodom 193.godišnjice osnivanja Matice srpske, večeras u Novom Sadu je književniku iz Banjaluke Zoranu Kostiću(71) za zbirku „Pulskvamperfekta“ uručena Zmajeva nagrada. Istakavši da mu je zadovoljstvo i čast jer je udostojen ovako velikim priznanjem, jednom od najznačajnijih u srpskoj poeziji, Kostić je rekao da među svim dosadašnjim nagradama izdvaja upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ovu i to onoliko koliko među srpskim pesnicima izdvaja i Zmaja.Pročitajte još: "Zmajeva nagrada" Jagličiću i Raduloviću - Smatram ga najvećim srpskim pesnikom 19.veka jer je postavio temelje nekoliko poetskih žanrova koji će tek u drugoj polovini 20.veka biti valorizovani, pa će satriična poezija dobiti mesto kakvo je zasluživala i u Zmajevo vreme – rekao je Kostić.Laureat je zatim objasnio da je svoju nagrađenu zbirku posvetio stradanju srpskog jezika i dodao da književnost nastaje u okvirima jednog jezika i tu su granice.- Sve srpske zemlje objedinjene su u ovom priznanjuu. Izdavač je jedina srpska kuća iz ovakve Crne Gore, kakva je danas, gde je sve srpsko svedeno na minimum i gde je sve odsrbljeno. Ja, kao autor, knjigu sam pisao u Republici Srpskoj, gde živim dve decenije,a nagradu primam u Srbiji na dan rođenja matice srpske - kazao je Kostić.Dodela Zmajeve nagrade - Foto: D.D.Zmajeva nagrada ustanovljena je 1953. godine u znak sećanja na pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a povodom 120 godina od njegovog rođenja.Posim diplome ,nagrada sadrži i novčanu nagradu u visini 2.000 evra.Na svečanosti povodom jubileja Matice srpske, njen predsednik prof. dr Dragan Stanić rekao je da bi osnivači ove institucije danas bili ponosni na rezultate koje Matica ostvaruje.U minuloj godini Matica je objavila rekordan broj knjiga zahvaljujući značajnoj finansiskoj pomoći države Srbije.Dodela Zmajeve nagrade - vladika bački Irinej - Foto: D.D.OSAM VEKOVA Na svečanoj sednici Matice srpske, Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej održao je besedu o jubileju – osam vekova srpske arhiepiskopije. - Crkva mora da sačuva svoju slobodu. Njome ne mogu da upravljaju nikakvi predsednici država. Jedina glava crkve je Isus Hristos, pastirsku odgovornost nose njeni episkopi, a pored ovoga neophodni su istinski pastiri. Od svake opasnosti spolja, za crkvu su opasniji unutrašnji vukovi”, rekao je vladika Irinej.Dodela Zmajeve nagrade - Foto: D.D.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Zoranu Kostiću uručena Zmajeva nagrada na poslavi 193. godišnjice Matice srpske

Izvor: Radio 021, 17.Feb.2019

Pesniku Zoranu Kostiću uručena je Zmajeva nagrada na svečanoj sednici povodom 193. godišnjice Matice srpske...Kostiću je ova nagrada pripala za zbirku pesama "Pluskvamperfekta"...Govoreći o Jovanu Jovanoviću Zmaju, po kome nagrada nosi ime, ovogodišnji laureat kaže da takvu gipkost jezika i...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.