Zlatno doba srpskih fresaka

Izvor: Blic, 22.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatno doba srpskih fresaka

„Doba svetlosti" naziv je izložbe posvećene obeležavanju 800 godina manastira Žiča, koju će večeras u Galeriji SANU u 19 sati otvoriti predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdina.

Izložbu su organizovali Narodni muzej Kraljevo u saradnji sa SANU, a predstavlja nam kopije naših najčuvenijih fresaka iz Žiče, Studenice, Sopoćana, Mileševe, Arilja... najvećim delom radova naših vrhunskih kopista Zdenke i Branislava Živkovića, uz studeničku plastiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (odlivke i originale) i fragmente fresko slikarstva pronađene u jamama crkve Svetog Spasa.

- Polazna ideja izložbe bila nam je da se prikaže razvoj srpske umetnosti XIII veka kao konteksta u kome je Žiča nastala i kojem pripada, konteksta velike umetnosti raške škole koja upravo u tom veku doseže svoja vrhunska ostvarenja - rekla je Suzana Novčić, autorka postavke zajedno sa Tatjanom Malešević, na konferenciji za novinare, dodajući da je veliki jubilej prilika da se iz depoa iznesu i javnosti prikažu kopije fresaka koje svojim kvalitetom najbolje reprezentuju lepotu srednjovekovnog slikarstva.

Izložba „Dona svetlosti" već je predstavljena u Novom Sadu i Leskovcu, a posle Beograda (gde traje do sredine aprila) gostovaće u Čačku, Kruševcu, Loznici... da bi na kraju ušla u stalnu postavku Narodnog muzeja u Kraljevu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.