Zlatna žica Živka Nikolića

Izvor: B92, 23.Jun.2014, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna žica Živka Nikolića

U sredu, 25. juna, u Mikser hausu, održaće se celodnevni program posvećen stvaralaštvu Živka Nikolića, reditelja koji je za sobom ostavio veliki trag ne samo u jugoslovenskoj, već i u evropskoj kinematografiji, a obuhvatiće debate, izložbu fotografija, projekcije filmova i još mnogo toga. Program počinje u 10 časova i traje do ponoći, a ulaz je slobodan.

Posetioci će moći i da pogledaju izložbu fotografija i slika, kao i da uživaju u specijalitetima crnogorske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuhinje. Program traje ceo dan, od 10 časova do ponoći, a ulaz je slobodan.

U 10 časova će se održati debata "Jugoslovenska prošlost, srpska sadašnjost i svetska budućnost filma" u kojoj će učestvovati istaknuti stručnjaci domaće kinematografije i koja će se baviti pitanjima istorije filma na ovim prostorima, kao i njegovim trenutnim položajem i budućim potencijalima.

Posetioci će od 15 časova imati jedinstvenu priliku da učestvuju u snimanju kratke filmske sekvence po metodu Živka Nikolića i da budu deo rada filmske ekipe koja će demonstrirati šta se sve odvija iza kamere.

Sem po brojnim dugometražnim filmskim ostvarenjima, Živko Nikolić je poznat i po svojim kratkim formama koje istražuju ono što se događa oko nas i u nama u intimnijem i direktnijem maniru.

Kratki dokumentarni filmovi čuvenog reditelja („Bauk“, „Graditelj“, „Polaznik“ i drugi) zahvaljujući arhivi Dunav filma, biće projektovani od 17 časova, dok će naredni sat biti omaž Dragu Maloviću, koji je vrhunac svoje karijere dostigao zahvaljujući saradnji s Nikolićem.

Od 20 časova publici će se predstaviti sin crnogorskog reditelja Petar Nikolić, svojim autorskim spevom u formi monodrame, “Tašmajdanski venac”, nakon čega će se odžati aukcija njegove slike inspirisane životom i delom Živka Nikolića.

Večernji program rezervisan je za filmsku trilogiju pod nazivom “Slovenska lepota”, a koji obuhvata projekcije filmova u kojima glavnu ulogu tumači Savina Geršak, jedna od najpopularnijih jugoslovenskih glumica. Publika će imati priliku da uživa u tri kultna ostvarenja: “Smrt gospodina Goluže”, “Čudo neviđeno” i “U ime naroda”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Zlatna žica Živka Nikolića"

Izvor: Mondo, 23.Jun.2014

U sredu, 25. juna, u Mikser House-u, održaće se celodnevni program posvećem stvaralaštvu čuvenog jugoslovenskog..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.