„Zlatna školjka” i druge priče

Izvor: Politika, 26.Sep.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zlatna školjka” i druge priče

Film „Neobrazovani delinkventi” Pitera Mulana ne izdvaja se po nekom specifičnom filmskom jeziku, već po tome što gori i nosi jednu neverovatnu, angažovanu energiju, kaže predsednik žirija Goran Paskaljević

San SebastijanFilmovi u glavnom takmičarskom programu 58. San Sebastijana bili su međusobno veoma različiti i kretali su se od dokumentarca, preko velikih i bogatih produkcija, do malih filmova, što je – prema mišljenju ovogodišnjeg predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << žirija, našeg reditelja Gorana Paskaljevića – dobro za publiku, možda i za kritičare, ali je žiriju to otežavalo zadatak.

Na molbu da prokomentariše tok većanja i atmosferu tokom poslednjeg sastanka članova žirija, Paskaljević je rekao i sledeće:

– Predložio sam da reagujemo spontano, srcem. Da na poslednji sastanak žirija svi dođu sa listom predloga i time kako oni misle da treba podeliti nagrade, pa da tek posle toga razgovaramo demokratski. Neki filmovi su jednoglasno izbrani, neki većinom glasova. Uvek kažem da film nije sport pa da ima egzaktne rezultate, već nagrade zavise od kulture, obrazovanja i ukusa pojedinaca koji su u žiriju.

Dakle, niste se ponašali poput Tarantina pa da se samo Vaša sluša, pitali smo Paskaljevića, a on je spremno odgovorio na sledeći način: „Nisam imao bivšu žensku u konkurenciji, niti bilo kakav drugi interes, tako da mi je bilo lako da glasam iz srca”.

Film „Neobrazovani delinkventi” Pitera Mulana, koji je dobio „Zlatnu školjku”, nije veliki,ali se izdvojio u ovoj konkurenciji koja je bila dosta dobra i ujednačena po kvalitetu, ali bez remek-dela. Mulanov film je zaista angažovan, ne izdvaja se po nekom specifičnom filmskom jeziku već po tome što gori i nosi jednu neverovatnu, angažovanu energiju. Mulan je interesantan reditelj, a pre svega je sjajan glumac, kaže Paskaljević.

Film koji se našem reditelju veoma dopao je španskoostvarenje „Elisa K”, kojem je žiri dodelio drugu nagradu. Paskaljević ga smatra veoma svežim i umetnički angažovanim, sa odličnim glumicama i fotografijom. Kaže i da je norveški reditelj Bent Hamer nagrađen za film „Kući za Božić” zato što njegovo delo ima finu scenarističku osnovu, a da je nagrada za najbolju režiju dodeljena velikom majstoru Raulu Ruizu, jer se njegov gotovo petočasovni film „MisterijeLisabona” može uporediti sa Prustom u literaturi.

– Neke sekvence u ovom Ruizovom filmu vrede više nego mnogo toga što sam video na ovom festivalu. On je veliki autor i nažalost, možda je ovo njegov poslednji film, jer je teško bolestan, kaže Paskaljević, izdvojivši još i film „Crni hleb”, klasično snimljen ali izrazite vizuelne lepote, u kojem briljira nagrađena glumica Nora Navas.

Pitamo reditelja i kako je bilo na večeri sa Havijerom Bardemom i Džulijom Roberts, a on odgovara:

– Razgovarali smo na različite teme, a između ostalog pozvao sam ih da dođu u Beograd, možda već za vreme Festa. Džulija Roberts me je pitala gde je Beograd i moram da priznam da sam se malo razočarao.

Bilo je u Vašem društvu često i nemačkih, španskih i francuskih producenata – spremate nešto novo, upitasmo radoznalo.

– Upravo pregovaram vezano za moj novi film „Lovac u mračnoj šumi”, za koji smo scenario napisali Filip David i ja. To je relativno skup projekat i pored srpskog učešća većinsko učešće će biti inostrano i to najviše iz Nemačke i Francuske. Radnja filma se događa na početku okupacije, 1941. godine u Banatu i biće sniman u Srbiji idućeg leta sa nemačkim i našim glumcima među kojima će bitii Miki Manojlović, kaže Paskaljević.

Posle dve velike retrospektive njegovih filmova, u Solunu i Londonu, mini-distribucije filma „Medeni mesec” u njujorškom Muzeju savremene umetnosti MoMa, i posle činjenice da je ovaj Paskaljevićev film ušao u najuži izbor za nagradu EFA,Evropske akademije za film, moglo se očekivati da će reditelj „Medeni mesec” prijaviti i za srpskog kandidata za Oskara. Pitamo ga zašto to nije učinio?

– „Medeni mesec” je specifičan film, albansko-srpska koprodukcija, a čini se da u nas još uvek nije sazrela atmosfera da se takav film nađe među našim kandidatima za Oskara. Međutim, veoma me je obradovala vest da je naš kandidat za Oskara film SrđanaKaranovića, izuzetan reditelj sa izuzetno lepim filmom „Besa”, koji neki, koji ga nisu gledali, pokušavaju da ospore samo zato što film nosi naslov po jednoj albanskoj reči, kaže Paskaljević.

Dubravka Lakić

objavljeno: 27/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.