„Zemlja Do Do“ večeras na otvaranju

Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zemlja Do Do“ večeras na otvaranju

Večeras (21), predstavom „Zemlja Do Do“ španskog teatra „Puho“ počinje drugi pozorišni festival „Tvrđava teatar“, koji se, pod sloganom „Sviraj to ponovo, Sem“, održava u Smederevu do 20. avgusta, a na kojem će biti prikazano 12 predstava u selekciji Branislave Liješević, umetničke direktorke.

Govoreći o festivalu, Vida Ognjenović, predsednica Saveta festivala, za „Blic" kaže: „Za ovogodišnji repertoar festivala 'Tvrdjava teatar’ mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da kažem da je smela kompozicija različitih predstava. Raznorodna dramska dela i ideje, od renesanse ( Vlaho Stulić), preko Šekspira i Vedekinda, do naših savremenika Vudija Alena, Vinterberga, Peka, i kolektivnih scenarija, u sasvim novom rediteljskom i glumačkom tonalitetu. Videćemo predstave koje su urađene daleko od šablonske lakoće i koje dokazuju da je za pozorište izazov uglavnom ono što se u realnosti nalazi u rubrici nemoguće. Ceo grad će ovih desetak dana biti tvrđava pozorišne igre. Glumci će igrati na kamenoj sceni na tvrđavi, na ulici, u pozorišnoj sali, ali i u vazduhu, između neba i zemlje, jer ima i takvih, akrobatski vrtoglavih predstava”.

Prema njenim rečima, ako je suditi po prošlogodišnjem odnosu publike, gledaoci će ih zaverenički pratiti u stopu. „Glumci pozorišta 'Titanik’, čija je predstava lane pobedila na festivalu 'Tvrđava teatar’, oduševljeni su našom publikom. Zamolili su me proletos, kad sam im u Minsteru uručila nagradu, da prenesem njihove pozdrave gledaocima, koji su im se iskreno klanjali do zemlje. Oni su nas već nagradili svojom odanošću, rekla mi je jedna glumica, jer su uprkos kiši mirno i pažljivo pratili predstavu, kao da sede u udobnim foteljama 'Burgteatra’.”

Govoreći o ovogodišnjem sloganu, „Sviraj to ponovo, Sem", Vida Ognjenović kaže da se, jednostavno, nametnuo: „Imamo predstavu tog naslova, a znamo da je tom čuvenom rečenicom Bogart u filmu 'Kazablanka’ pozvao klaviristu Sema da muzikom probudi i označi čitavu skalu rečima neiskazivih osećanja. I mi smo tako ovim sloganom pozvali stvaraoce odličnih predstava da sve to prikažu ponovo, ovoga puta u 'Tvrđava teatru’."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.