Izvor: Arte, 23.Apr.2019, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Željko Pantić: Alhemija kovanja

Muzej u Smederevu Vas poziva na otvaranje izložbe "Alhemija kovanja" smederevskog kovača mačeva Željka Pantića. Svečano otvaranje izložbe: četvrtak 2. maj 2019. u 10 časova.

Istorija sveta je istorija mača.

Mač  je mnogo više od oružja - njime se vladalo, inaugurisalo, raščinjavalo, pod njim su se zaklinjali i nestajali.

Majstori koji su kroz istoriju spoznali tajnu mača i danas kroz te mačeve žive, jer svaki mač koji se iskuje u sebi nosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << jedan deo svog tvorca.

Kad je mač iskovan, obrušen i ispoliran, onda dolazi deo koji je možda najzahtevniji, a to je graviranje. Tad mač dobija svoje posebno obeležje koje ga odvaja od svih drugih. Ovo je ujedno i najzahtevniji deo izrade,  jer greška na samom kraju baca u senku sve do tad urađeno. Otud i izraz „đavo je u detaljima“.

Željko Pantić je rođen 1977. godine u Smederevu. Kovanjem mačeva bavi se od 2001. godine. NJegova alhemija kovanja je počela željom da sam sebi iskuje mač.

Do sada se predstavio javnosti sa tri samostalne izložbe Alhemija kovanja: SKC, Beograd (2010); KC Rakovica, Beograd (2011); Muzej u Smederevu, Smederevo (2011) . Sarađivao je sa Muzejom Vojvodine na projektu Gospodari gline i žita (2012), učestvovao je na Danima evropske baštine (2015), bio je gostujući predavač u Naučnom centru Petnica (2016), a za svoj rad je 2018. godine dobio sertifikat Ministarstva privrede kao majstor starog zanata koji je garant da su njegovi radovi ručne izrade.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.