Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravku Marjanoviću nagrada za mir grada Ahena

BERLIN - Mirovna nagrada grada Ahena pripala je ove godinu Zdravku Marjanoviću iz Bačke Palanke i berlinskom putujućem pozorištu "Berliner Kompani".

Kako su danas saopštili dodeljivači ove nagrade, Marjanović i Berliner Kompani se, iako na različite načine, bave prevazilaženjem posledica sukoba.

Ahenska mirovna nagrada dodeljuje se ljudima koji se, kako se navodi, "na uzoran način i ,odozdo' bore za mir".

Nagrada se dodeljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svake godine 1. septembra, koji se u Nemačkoj obeležava kao antiratni dan.

U obrazloženju dodeljivača nagrade je navedeno da se Marjanović, "68-godišnji bosanski Srbin, već 16 godina zalaže za mir i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji", i da je 1994. u Bačkoj Palanci osnovao mirovnu grupu "Društvo za toleranciju" i izdaje novine "Tolerancija".

"To što kao bosanski Srbin javno kritikuje nepravdu koju su Srbi naneli drugima, traži suočavanje javnosti sa zbivanjima u Srebrenici i izručenje ratnih zločinaca u Hag, donelo mu je i neprijateljstva, ali to ga ne može zastrašiti", navedeno je u obrazloženju nagrade.

Berliner Kompani od 1981. godine igra komade koji se bave mirovnim i sličnim temama kao što su atomske probe, bitka u naoružanju, palestinsko-izraelski sukob ili teme iz tzv. trećeg sveta. Ocenjeno je da ovo pozorište "umetničkim sredstvima želi da ukaže na sukobe i doprinese stvaranju svesti o njima".

U gradu Ahenu se pored ove nagrade, koju dobijaju građani-borci za mir, dodeljuje i Međunarodna Karlova nagrada koju primaju istaknute političke ličnosti koje su dale doprinos očuvanju mira u Evropi i evropskom ujedinjenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.