Zbirka priča Koridor Darka Macana

Izvor: Art-anima.com, 08.Nov.2014, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbirka priča "Koridor" Darka Macana

Zagrebački "Algoritam" objavio je zbirku fantastičkih priča "Koridor" Darka Macana, jednog od najznačajnijih hrvatskih strip crtača i pisaca fantastike.

Knjiga donosi devet priča, a kako se navodi na sajtu izdavača, od prve, kafkijanske i navodno autobiografske priče "Koridor", pa do fantazijske "Hurije" i zaključnog epitafa "Stećak na kraju svemira", Macan pripoveda precizno, ekonomično, inteligentno i duhovito, s početkom i krajem koji otvara beskraj.

Iako su nekada >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << konkretno locirane, recimo u Zagreb 1990-ih, sve Macanove priče govore o teskobama sa druge strane vremena i prostora: o zaslužnim vojnicima na večnim podzemnim stražama; piratima koji se mačuju na svemirskom brodu; inicijantima u lovu na hurije; dvorištu u kome sunce stalno sija; leku protiv AIDS-a; jezi koja izvire iz situacija kao hladnoća iz zidova zemunica... 

Darko Macan je diplomirao istoriju i arheologiju 1994. godine na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Pisanjem se profesionalno bavi od 1986. godine a strip crtanjem od 1988. Višestruki je dobitnik "SFera" i "Grigor Vitez" nagrada za književnost, a dva puta je bio nominovan za najznačajniju svetsku strip nagradu "Ajzner".

Za priču "Koridor" Macan je 2011. godine dobio nagradu Međunarodnog književnog konkursa "Lapis Histriae", a upravo ovo delo, kao reprezentativni uvid u zbirku, možete besplatno preuzeti u PDF formatu sa sajta izdavačke kuće Algoritam.
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.