Završetak festivala Kustendorf

Izvor: Glas javnosti, 22.Jan.2012, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završetak festivala Kustendorf

MOKRA GORA - Peti međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” biće završen daanas dodelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

U konkurenciji za nagrade ove godine bilo je 20 kratkih igranih filmova studenata iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.

Međunarodni žiri čine iranska glumica Lejla Hatami (predsednica), francuski producent >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Pjer Edelman i poznati srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

Nagradu za najbolju kameru ”Vilko Filač” dodeliće poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski motažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

Hatami je pohvalila studentske filmove u takmičarskoj selekciji, istakavši da se u njima vidi mladalačka iskrenost i kreativna sloboda.

Posvećen mladim stvaraocima i velikanima svetskog filma, “Kustendorf” je ove godine ugostio slavnu francusku glumicu Izabel Iper, poznate belgijske režisere braću Darden, nemačkog režisera Andreasa Drezena, iransku rediteljku Marđan Satrapi, jednog od najznačajnijih nezavisnih američkih autora Ejbela Feraru, reditelje “Kim Ki-duka (Južna Koreja) i Nurija Bilge Džejlana (Turska), kojima je bio posvećen program “Retrospektiva velikana”, kao i mladog francuskog glumca Tahara Rahima.

Izostao je dugonajavljivan Benisio del Toro, a pažnju posetilaca festivala najviše su privukli Ipar, braća Darden, Ferara i mladi Rahim.

Publika je imala priliku da premijerno pogleda novi film belgijskih autora “Dečko sa biciklom”, nagrađen Gran prijem na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, ostvarenje “Piletina sa šljivama” Marđan Satrapi i Vinsenta Parnoa, zatim Ferarin film “4:44 Poslednji dan na Zemlji”, kao i autobiografski film južnokorejskog reditelja - “Arirang”, koji je osvojio glavnu nagradu u sekciji “Izvestan pogled” u Kanu.

Selekcija “Savremene tedencije” obuhvatila je i ostvarenja “Zaustavljen na putu” (glavna nagrada u programu “Izvestan pogled”) Drezena, “Razvod: Nader i Simin” Ašgara Farhadija, nagrađen Zlatnim medvedom za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu, “Van granica” Frederike Aspok koji je trijumfovao na 11. Filmskom festivalu u Marakešu, kao i Džejlanov “Bilo jednom u Anadoliji” (Gran pri u Kanu).

Gosti festivala su kao i ranijih godina održali radionice za studente, koje su bile dobro posećene, a mladi autori su se interesovali za proces rada, pristup temi, analizu karaktera likova.

U okviru “Velikih glumačkih dostignuća” prikazani su filmovi “Gospođa Bovari” Kloda Šabrola iz 1991, u kojem je glumila Izabel Iper i “Prorok” Žaka Odijara sa Taharom Rahimom u glavnoj ulozi.

Ove godine uveden je ciklus “Novi autori” namenjen debitantskim dugometražnim filmovima autora koji “svojim specifičnim filmskim jezikom postepeno osvajaju svet filma”.

Prikazana su ostvarenja “Corpo Celeste” mlade Alis Rorvaher, zatim “Pelikan Nikostratos” Olivijea Orlea sa Emirom Kusturicom u glavnoj ulozi, i film nekadašnjeg učesnika takmičarskog programa “Kustendorfa”, Eduarda de Angelisa, “Priča o Mocareli”.

Mladi ruski reditelj Andrej Grigorjev je, u okviru “Pratećeg programa”, predstavio svoj dokumentarni film “Balkanska zvezda” o životu i delu Emira Kusturice.

U sali “Prokleta avlija” koncerte su održali “Pelageja” iz Rusije, “Rozenberg trio” (Holandija), “Stribor i Trovači” (Srbija), Adam Stinga (Moldavija), “Sonido Galo Negro” (Meksiko), kao i Orkestar Bobana i Marka Markovića iz Srbije.

Opšti utisak novinara i učesnika takmičarskog programa je da “Kustendorf” predstavlja značajnu priliku za mlade autore da predstave svoj rad i u opuštenoj atmosferi Drvengrada upoznaju i razgovaraju sa značajnim imenima svetskog filma.

Ove godine akreditovano je čak 350 gostiju, od toga 60 novinara iz zemlje i sveta.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U PONEDELJAK ZAVRŠETAK FESTIVALA KUSTENDORF

Izvor: Kurir, 22.Jan.2012

Dodelom nagrade zlatno i srebrno jajae na Mokroj Gori završava se peti filmski festival Kustendorf..MOKRA GORA - Peti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf” biće završen sutra dodelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. ..U konkurenciji za nagrade ove godine bilo je 20 kratkih...

Nastavak na Kurir...

Najava događaja za 23. januar 2012. godine

Izvor: Capital.ba, 23.Jan.2012, 08:13

MOKRA GORA - U 12.00 časova predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetiće Međunarodni filmski i muzički festival 'Kustendorf' u Drvengradu na Mokroj Gori i razgovarati sa nekim od učesnika. Dodik ..

Nastavak na Capital.ba...

Završava se 5. "Kustendorf"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2012

MOKRA GORA -..Peti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" biće završen danas dodelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje...U konkurenciji za nagrade ove godine bilo je 20 kratkih igranih filmova studenata iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Večeras se završava "Kustendorf"

Izvor: B92, 23.Jan.2012

Dodelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, 23. januara se u Drvengradu završava 5. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf"...U konkurenciji za nagrade ove godine bilo je 20 kratkih igranih filmova studenata iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.