Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni "Mićini i Verini dani"

LOZNICA - U Loznici, rodnom gradu slikara Miće Popovića, večeras je završena dvodnevna manifestacija posvećena tom umetniku i njegovoj supruzi Veri, koju pod nazivom "Mićini i Verini dani" organizuje loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

U Stalnoj postavci slika, legatu dvoje umetnika, predstavljen je osmi broj časopisa za kulturnu istoriju Jadra "Prizor", koji u izdanju Centra za kulturu "Vuk Karadžić" izlazi jedanput godišnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a koji je prvenstveno posvećen Popovićevom stvaralaštvu.

Glavni i odgovorni urednik "Prizora" mr Snežana Nešković-Simić je istakla da je akademik Popović, koji je rođen na današnji dan, prema ocema mnogih u našoj zemlji, bio "jedan od najvećih umetnika druge polovine 20. veka".

Stalna postavka slika u Loznici ove godine obeležava dve decenije postojanja, ovo su bili deveti "Mićini i Verini dani", dok je "Prizor" počeo da izlazi 2002. godine, podsetila je Simićeva.

Filmolog, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju dr Zoran Koprivica govorio je o Popovićevom filmu "Delije", za koji smatra da je prethodnica "crnog talasa" u našoj kinematografiji.

"Delije" su, u smislu Popovićeve filmske poetike egzemplaran film a istovetno je i "kada se radi i celokupnoj jugoslovenskoj kinemtografiji", ocenio je Koprivica čija je svetranu analiza tog filma objavljerna u najnovijem broju "Prizora".

Profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kompozitor Svetislav Božić, rođen u Loznici, koju po njegovom mišljenju obeležava svestrana kulturno-istorijska isprepletanost, govorio je o prožimanju subjektivnog doživalja toga grada i njegovog ličnog tragalačko-stvaralačkog opredeljenja.

Zajedno sa Lozničanima, završnom programu "Mićinih i Verinih dana" prisustvovao je sin to dvoje umetnika Jovan, a među posetiocima je bio i akademik Dragoslav Mihailović koji je bio blizak Popoviću.

Mića Popović je rođen u Loznici 12. juna 1923. godine a umro je 22. decembra 1996. u Beogradu.

Bio je redovni član Srpske akademije i umetnosti i pojedinih uglednih inostranih institucija, a ostvario je velike domete ne samo u slikarstvu nego i u nizu drugih umetničkih oblasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.