Završeni Borini pozorišni dani

Izvor: Politika, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni Borini pozorišni dani

Vranje – Predstava beogradskog pozorišta "Boško Buha" (večernja scena) "Krčmarica Mirandolina" u režiji Juga Radivojevića odlukom publike proglašena je najboljom na 27. Borinim pozorišnim danima, dok je stručni žiri u sastavu Zora Živadinović Davidović, kostimograf iz Beograda, Muharem Pervić, pozorišni kritičar "Politike", Dejan Penčić Poljanski, pozorišni kritičar iz Novog Sada, i Radosav Stojanović, pisac iz Niša, za najbolju proglasio predstavu vranjskog Pozorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Bora Stanković" "Pokondirena tikva" J. S. Popovića u režiji Radoslava Radivojevića.

Za deset dana trajanja festivala ljubitelji pozorišne umetnosti u Vranju i Pčinjskom okrugu imali su priliku da uživaju u predstavama beogradskog Zvezdara teatra, Pozorišta Slavija, somborskog Narodnog pozorišta, beogradskog Narodnog pozorišta i Centra za kulturu Pančevo, leskovačkog Narodnog pozorišta, Pozorišta "Boško Buha" (večernja scena) iz Beograda, Pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara, beogradskog Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta i Narodnog pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja.

Muharem Pervić, bard pozorišne kritike, na kraju festivala nije krio zadovoljstvo što publika u Vranju izražava veliku ljubav, poštovanje, pristojno i korektno razumevanje teatra.

– Prisustvo Vranja u onome što je priča o kulturi je priča čitavog ovog naroda. Pogotovo ovog kraja kome mi mnogo dugujemo. I upravo centar, upravo Beograd, dužan je da ovom kraju vrati ono što mu je u raznim istorijskim prilikama uzimao, rekao je Pervić i dodao da nema čarobnih formula za festivale, svi se dosećaju na svoj način i prema okolnostima u kojima jesu. Mislim da ova formula nije najidealnija, ali nije loša i ona odgovara onom što Vranje danas može . Što može ta publika, što može ova privreda i što možemo mi svi ukupno i dokle doseže razumevanje pozorišta u ovoj sredini. To su kratke i jednostavne predstave, po mogućnosti domaći tekstovi, po mogućnosti melodrama, po mogućnosti komedija i po mogućnosti imena iz umetničkog života koja ova publika poznaje, što je jedan od elemenata prepoznavanja predstave – rekao je Pervić.

Dejan Penčić Poljanski je napomenuo da su za duhovni preobražaj i razvijeni pozorišni život Srbije veoma značajni pozorišni festivali i da bi bilo dobro imati ih u svakoj sredini gde za to postoji mogućnost. Radoslav Stojanović je istakao da vranjsko pozorište već godinama predstavlja kulturnu oazu, ne samo u ovom delu Srbije, nego na širem prostoru.

Inače, predstavi "Krčmarica Mirandolina" beogradskog pozorišta "Boško Buha" pripalo je prvo mesto jer je osvojila 4,87 glasova publike, drugo i treće je pozorište "Bora Stanković" iz Vranja sa "Pokondirenom tikvom" i "Gospođom ministarkom", a slede predstave beogradskog Zvezdara teatra "Pogled u nebo", Pozorišta Slavija "Ko se boji Virdžinije Vulf", leskovačkog Narodnog pozorišta "Jedna žena a tri muža", Beogradskog dramskog pozorišta "Transilvanija", Narodnog pozorišta iz Beograda i Centra za kulturu Pančevo "Osvrni se u gnevu", Ateljea 212 "Bez maske", beogradskog Narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara "Kamen za pod glavu" i somborskog Narodnog pozorišta "Monogamija".

-----------------------------------------------------------

Plakete "Politici" i Peroviću

Odlukom Umetničkog saveta i Organizacionog odbora 27. Borinih pozorišnih dana specijalna plaketa "Borisav Stanković", za izuzetan doprinos afirmaciji manifestacije, dodeljena je redakciji lista "Politika". Ovo je prvi put da se ovo priznanje dodeljuje nekom ko nije direktno iz pozorišne branše, rekao je pri uručenju plakete Radoslav Radivojević, direktor vranjskog pozorišta i član Organizacionog odbora. Povodom pedeset godina uspešnog rada na afirmaciji pozorišnog života u Srbiji, kritičaru Muharemu Perviću uručena je specijalna plaketa "Borisav Stanković".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.