Zatvara se Pergamski muzej u Berlinu

Izvor: B92, 01.Apr.2023, 08:45

Zatvara se Pergamski muzej u Berlinu

Pergamski muzej u Berlinu, jedan od najpopularnijih u Nemačkoj, zatvara se na oko četiri godine zbog renoviranja. Kompleks koji je zidan od 1910. do 1930. dominira Muzejskim ostrvom u srcu grada.

Iznenađujuću odluku o zatvaranju su saopštili Pruski fond za kulturno nasleđe i Savezna kancelarija za izgradnju i regionalno planiranje. Muzej čini pet zgrada i od 1999. godine je mesto svetske baštine Uneska.

Pergamski muzej obuhvata kolekciju iz stare Grčke i Rima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Muzej Bliskog istoka i Muzej islamske umetnosti. Godišnje ga poseti više od milion ljudi, a 2019. godine, poslednje pre pandemije, obišlo ga je 804.000 posetilaca, iako su neki delovi već bili zatvoreni zbog sanacije.

Prvobitni plan je bio da neki delovi muzeja budu otvoreni tokom velike rekonstrukcije, ali se on sada promenio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.