Zapisi o prirodi ispisivani vodom

Izvor: Blic, 17.Nov.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapisi o prirodi ispisivani vodom

Izložba Gordane Kaljalović-Odanović „Hidroglifi", koja se otvara večeras (20) u galeriji „Otklon" (Dečanska 21), traje do 1. decembra a predstavlja nastavak njenog istraživanja na temu vode, iniciranog prethodnim izložbama „Prozirno - neprozirno" i „Oblik nepostojanog".

Umetnica se bavi vodenim stanjima i formom, fenomenom talasa, talasanja i kretanja. Jer voda oblikuje, nalazi put, urezuje, dubi, troši, ispisuje, ostavlja trag - vodeni zapis, to >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jest hidroglife.

Danas kada postajemo svesni da su prirodni resursi ugroženi, a time i ekološka ravnoteža dovedena u pitanje, pokretanje ove višeznačne teme i u umetnosti aktuelizuje problem očuvanja i brige za okruženje. Izložba uključuje podnu instalaciju u drvetu i staklu (oko 10 skulptura), reljefe i video-rad.

- Moja ideja je da vidljive i nevidljive aspekte prirode predstavim formama koje bi sugerisale unutrašnje procese prirodnog poretka. U prethodnim ciklusima moje skulpture su bile statične forme od drveta, stakla i svetla, u najnovije uvodim element pokretnog pomoću videa. I dalje, međutim, dominiraju primarne forme, svedeni oblici koji govore o unutrašnjoj energiji kojom oblik zrači. Moj cilj je da skrenem pažnju na prirodne vrednosti i značenja, da podstaknem publiku na razmišljanje o tome kako vidimo i osećamo svet oko sebe - kaže vajarka.

Ciklus „Hidroglifi" sadrži spoj prirodnih i vajarkinom rukom oblikovanih formi, uključujući video-rad sa refleksima svetlosti na morskom dnu ugrađen u skulpturu od kamena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.