Zagarov film otvara smotru

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagarov film otvara smotru

Dokumentarnim filmom „U snu” Džeremaje Zagara, dobitnika nekoliko nagrada na svetskim festivalima, svečano će večeras (20) biti otvoren u bioskopu „Balkan” 56. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Filmovi se prikazuju još i u Dvorani kulturnog centra i Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Do 3. aprila, koliko festival traje, publika će imati prilike da vidi 33 ostvarenja u okviru stranog takmičarskog programa i 39 filmova u domaćoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konkurenciji. U obilju pratećeg programa posebno se izdvaja „Latino lonac” sa pet egzotičnih, politički angažovanih filmova o Latinskoj Americi i „Moj heroj”, specijalni program sastavljen od filmova o ljudima koji su svoj život posvetili pomaganju drugima. Takođe, na Festivalu će gostovati najbolji filmovi sa Internacionalnog festivala dokumentarnog filma u Marseju, kratki igrani i animirani filmovi dobitnika nagrade Evropske filmske akademije, a najavljeno je i takmičenje filmova snimljenih mobilnim telefonom. Povodom desetogodišnjice od smrti reditelja Veljka Bikića deo programa će biti posvećen njegovom delu i radu, a organizatori su najavili i tri specijalne projekcije: film Nenada Krasavca „Sister” o slučaju novinarke Dade Vujasinović, „Drvo Krakova” Branka Kresojevića o obnovi manastira Hilandar i film o „Bitlsima” - „All together now” Adriana Vilsa, koji će biti gost Beograda. Nagrada za životno delo pripala je ove godine Mići Miloševiću, te će na Festivalu biti prikazan i ciklus njegovih filmova i promovisana monografija o radu i umetničkom putu ovog autora.

Cena karata je 100 dinara, osim za tri spomenute specijalne projekcije koje će koštati 200 dinara.

Zvezda Krste Škanate

Uoči svečanog otvaranja 56. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma na pločniku ispred bioskopa „Balkan” biće otkrivena zvezda Krste Škanate, legende jugoslovenskog dokumentarnog filma. Svečanosti će prisustvovati i sam Škanata, 85-godišnji autor filmova koji su širom sveta proslavili „beogradsku školu” dokumentarizma. Škanatina zvezda će biti treća na uspostavljenom „Bulevaru zvezda”, tik uz zvezdu reditelja Živojina Pavlovića i glumca Bate Stojkovića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.