„Za umetnost na filmu“

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Za umetnost na filmu“

16.07.2011. -

U Sankt-Peterburgu se završava II Međunarodni filmski forum (15. jula). Ma koji rezultati da budu na dva konkursa koja su uključena u njegov program ipak se glavnim zaključkom može smatrati to da je ovaj forum zauzeo čvrstu poziciju u odnosu na komercijalni film, koji se stvara štancovanjem i da je sve svoje snage i uticaje usmerio na preporod „umetnosti na filmu".

Upravo tako – „Za umetnost u filmu" – organizatori foruma su nazvali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << novu nagradu, čije je uvođenje objavljeno 14. jula. Ona će se uručivati od sledeće godine ističući posebna stvaralačka dostignuća u igranom filmu. Uostalom, u potrazi za svojim licem Peterburški filmski forum, a on se, podsećamo, održava tek drugi put – odmah je uzeo kurs prema najvišim dostignućima savremenog kinematografa. Nije slučajno što se njegov glavni konkursni program zove Best of the Best i što u njega ulaze najbolji filmovi prikazani u toku sezone na međunarodnim festivalima „A" kategorije. Odnosno, Petarburški forum je u suštini šampionat šampiona. A stvaralački potencijal čine oni koji uskoro mogu da potisnu „šampione" i takmiče se na konkursu „Nove teritorije", koja ujedinjuje art-haus radove.

Uskoro će se saznati rezultati konkursa, a Filmski grad „Metropolis" je već doneo svoje zaključke. To je učinio autor projekta, istaknuti ruski režiser Aleksandar Sokurov. U predgrađu Sankt-Peterburga on je osnovao izvesno filmsko selo u kojem su cele nedelje koliko je filmski forum trajao, radili master-klasovi za početnike režisere-amatere. Senzaciju „Metropolisa" predstavlja kratkometražni film „Nad bezdanom", koji su snimili učenici iz sibirskog grada Omska – Dmitrij Ragozin i Ana Profis. O tome kako zaljubljeni momčić da bi se svideo devojci iz lošeg društva počinje da puši i da se drogira. „Bez obzira na svoju mladost oni su napravili odličan rad i s tačke gledišta sižea i operatorskog posla," ovako je film ocenio Aleksandar Sokurov. Poznati režiser se u poslednje vreme intenzivno bavi pedagogijom, on predaje na fakultetu i svoje nade povezuje upravo s novom generacijom filmskih radnika.

Našoj kulturi su oni apsolutno potrebni, - tvrdi Sokurov, - zato što treba gajiti snagu za pružanje otpora. Cilj mog učestvovanja u ovom projektu jeste da se pojave ljudi, koji su u stanju da brane svoju tačku gledišta. Oni moraju shvatiti da se u kulturi ništa ne može početi od nule, da se može samo nastavljati, da čovek uvek treba da se osvrće oko sebe. A mi u Rusiji nemamo razloga da se stidimo svoje kinematografije: mi imamo velike filmove.

Aleksandar Sokurov je, uzgred rečeno, zajedno sa svojim slavnim peterburškim i inostranim kolegama – Aleksejem Germanom, KšištovomZanusijem i VimomVendersom dao pristanak za predavanje u Međunarodnoj školi visokog kinematografskog majstorstva, čije je osnivanje takođe objavljeno na forumu u Peterburgu. Međutim, u svojoj brizi za budućnost ugledni filmski radnici iz različitih zemalja, koji su se okupili u Severnoj ruskoj prestonici nisu zatvarali oči na ono što se danas dešava. Diskusije na forumu su se doticale najoštrijih, tragičnih, nerešenih problema savremenog života.Podudarilo se da je okrugli sto pod nazivom „Film na buretu baruta" posvećen temi terorizma u filmu održan baš na dan (13. jul) kad su se u indijskom gradu Mumbaji dogodili strašni teroristički aktovi. Da li film može duboko da osmisli ovu novu krvavu realnost? Ili je u stanju samo da preplavljuje ekrane primitivnim hororima? Poljski režiser KšištovZanusi je uveren da film zasad nije dostigao nivo moralno-etičkog, filosofskog osmišljavanja ovog problema:„Svet živi u skladu s finansijskim interesima, a teroristi s idejom radi koje su spremni na strašne žrtve, - istakao je Zanusi. – A mi nismo spremni da bilo šta žrtvujemo radi odbrane humanih vrednosti i dostignuća čovečanst va koja imamo. Čini mi se da je u tome naša nevolja."

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/m4tik/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.