Vukov sabor čuva srpski jezik i tradiciju

Izvor: RTS, 11.Sep.2019, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukov sabor čuva srpski jezik i tradiciju

U Loznici i Tršiću u toku je 86. Vukov sabor, najstarija i najznačajnija kulturna manifestacija u Srbiji. Ove godine je u znaku obeležavanja jubileja – osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
"Jezik je hranitelj naroda i dok živi jezik, živi i narod", zapisao je Vuk Stefanović Karadžić. Vukov sabor, kao čuvar jezika, traje već osamdeset šest godina, i od lokalnog događaja prerastao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u nacionalnu manifestaciju.

"Prvi sabor je održan 1933. godine u dvorištu Vukove kuće, ta saborovanja su bila narodna druženja, prekoputa Vukove kuće bila je bina gde su se održavali programi, a na nizbrdici ljudi su sedeli i gledali program", priča vodič u Vukovoj kući Dragica Ignjatović.
Da nije bilo Vuka, kažu, ne bismo znali ko smo, odakle smo. Posle osam decenija saborovanja, njegovi programi pretpreli su izmene ali cilj je isti – očuvanje jezika i tradicije.
"Prvi put će se ovde naći zajedno udruženi Matica Srpska, Vukova zadužbina, predstavićemo priču o rečima Vuka Karadžića", kaže predsednik Vukove zadužbine Miodrag Maticki.
"Već niz godina uspostavljamo vezu između proučavanja srpskog jezika, književnosti i kulture u Vukovom Tršiću, Vukovog sabora i katedri u svetu na kojima se izučava sprski jezik. Sve je to nešto što dovodi svet u Tršić i Tršić odvodi u slavistički svet", navodi profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Boško Suvajdžić.
Pre sedam godina, Vukov Sabor upisan je u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, a sada je kandidat za upis i na Uneskovu listu.
"Upis Vukovog saborana Uneskovu listu doneo bi zaista jako veliko priznanje prvo državi, ali i svima nama u ovom našem kraju da smo znači na dobrom putu da zaštitimo lik i delo Vuka Stefanovića Karadžića", napominje Snežana Nešković Simić, direktor Centra za kulturu "Vuk Karadžić".
Vukov sabor traje do nedelje, 15. septembra. Na završnoj svečanosti tradicionalnu besedu održaće naš čuveni reditelj Emir Kusturica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.